Cu Inkscape se pot concepe clădiri 3D pentru activităţi cu copiii


Dacă citiţi blogul acesta de cel puţin un an, atunci vă amintiţi că întâlnirea cu Inkscape a fost dragoste la prima vedere pentru mine. Cândva prin noiembrie 2010 am scris aici, după un tutorial despre desenarea unui om de zăpadă, de faptul că eram în curs de desenare (de fapt re-desenare vectorială după nişte surse de pe web) a unei iesle de Crăciun. Am lucrat multe zile dar a meritat. Zeci de copii din parohia unde împreună cu soţia ne ocupăm de cateheză au lucrat ieslea. Şi alte sute au descărcat proiectul de unde l-am publicat online. A fost deci de succes. (Pun poza cu „produsul final” la sfârşit.)

imagine

Sincer, de Paşti aş fi dorit să realizeze ceva similar (poate mormântul gol, Golgota cu crucile…), dar nu am avut timp. Acum însă am lucrat ceva nou şi tot cu Inkscape: o biserică. Am pornit de la două dreptunghiuri pe care le lipeam să formeze pereţii verticali. Apoi la unul i-am adăugat turnul. Am încercat să fac fundul bisericii din trei pereţi cu laturi egale aşa că a trebuit să îmi amintesc puţin de geometrie, ba chiar de geometrie în spaţiu, ca să calculez dimensiunile pentru acoperiş, să se culce bine. Evident, am tot făcut listări pentru a proba proiectul: din “practică” veneau noi idei. Iar modificam, iar tipăream, decupam, lipeam… A durat câteva zile dar a fost interesant. Probabil se poate găsi ceva mai bun ca Inkscape pentru proiectarea de construcţii din carton (ştiţi cumva?), dar eu m-am slujit bine de el.

imagine

Desigur, şi acest proiect va ajunge public pe Cateheza.ro. Dar nu am scris aici ca să fac reclamă la ce fac “dincolo”, ci pentru a semnala celor interesaţi că Inkscape poate fi folosit pentru a “proiecta” clădiri de construit apoi din carton (evident, şi pentru traforaj, cu ajustările de rigoare). Poate doriţi să faceţi o căsuţă de basm, un castel sau cine ştie altceva… De putut se poate: o atestă cred clar fotografiile de mai jos. Abia aştept să văd cum vor ieşi bisericuţele din mâinile copiilor săptămâna viitoare, când toată săptămâna vom avea cu ei o Tabără de reCreaţie, plină de lucrări manuale.

PS: Ştiu că Editura Teognost a scos două “cărţi” cu cele necesare pentru a face biserici din carton. Vezi aici. Desigur, proiectul meu e mult mai simplu, dar e… primul. Poate voi găsi timp şi de proiecte mai elaborate. Şi acum fotografia cu proiectul de Crăciun în totalitatea lui.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *