FreshWebSuction: salvează offline conţinut online


Zilele trecute am avut o problemă cu un sit realizat în HTML: mi s-a cerut să îl refac, dar nu mai exista acces (FTP) la el. Aşa am ajuns să folosesc FreshWebSuction (descărcaţi-l de aici), un program destinat salvării de situri sau secţiuni de situri pentru acces offline. Poate fi util de exemplu când trebuie să plecaţi undeva cu calculatorul şi nu veţi avea acces offline: salvaţi pe calculator ce vă interesează. Acum, de dragul testelor, o să vă exemplific cu salvarea unui număr dintr-o revistă electronică la care lucrez cu soţia.

imagine

Toate articolele din numărul pe septembrie pornesc de la url-ul http://lumea.catholica.ro/2011/09/ şi articolele vin în continuarea acestui url, precum http://lumea.catholica.ro/2011/09/secretul-unei-familii-fericite/. În “vrăjitorul” de la început (captura de mai sus) am dat deci url-ul de start şi am dat un nume proiectului. În pasul doi (vezi mai jos) am spus să meargă în adâncime doar cu 1 (pentru că articolele sunt referite imediat în url-ul de start, nu trebuie să sape mai adânc). În pasul trei am lăsat implicit să descarce tot ce poate (dar dacă de exemplu sunt imagini mari şi nu le doriţi, mergeţi pe Skip downloading the following types şi bifaţi Graphics).

imagine imagine

În pasul patru am lăsat opţiunea primă, Load only within the starting URL pentru că – am explicat deja – toate articolele au ca bază url-ul iniţial. Dar am bifat Load images from any location pentru că în WordPress imaginile au folderul lor, ce nu coincide cu url-ul iniţial. În fine, la final am lăsat pe Download the project now, dar nu e mereu înţelept: mult mai multe facilităţi se pot defini după folosirea “vrăjitorului”.

imagine imagine

După câteva secunde numărul (tocmai lansat) din Lumea Catholica era salvat local. Fiecare articol se deschide perfect, cu imaginile lui, dar evident dacă încerc să merg pe Start sau pe un alt număr, din altă lună, nu va găsi nimic. Obiectivul propus însă a fost atins.

imagine

Am văzut paşii pe scurt dar vreau să subliniez că cel mai bine este să nu porniţi un proiect imediat după definirea cu “vrăjitorul” (wizard). În special acolo unde pretenţiile sunt complexe, pentru că mergând la Project Settings veţi găsi tot felul de configurări suplimentare, inclusiv de programare periodică a descărcării.

imagine

Un ultim lucru: programul nu merge chiar perfect şi folosirea lui nu e mereu uşoară. Astăzi uneori fişierele se află unde nu te aştepţi (precum bibliotecile jQuery şi altele pe Google), aşa că trebuie mare atenţie, şi uneori încercări repetate, până configurezi bine o sarcină. Plus la anumite situri dinamice, cu url-uri ce se construiesc prin n combinaţii de câte m, FreshWebSuction ar putea da rateuri ori descărca mult conţinut inutil. Una peste alta, e un program interesant şi în unele contexte foarte-foarte util. Doar nu abuzaţi de el.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *