GetWindowText: ia texte din ferestre


Nu orice text din Windows e marcabil cu mouse-ul. Şi poate cel mai supărător este la mesaje de eroare, mai ales când e pe câteva rânduri, şi ţi-ar trebui acel text pentru “depanare”. Desigur, dacă e să întrebi un prieten faci o captură şi îi trimiţi imaginea. Dar dacă vrei să cauţi mesajul de eroare pe web ai nevoie de text curat, nu de imagine. În acest caz ce poţi face decât să copiezi manual… Nope. Sunt totuşi soluţii. Acum vreo doi ani am pomenit de excelentul ABBYY Screenshot Reader, parte a unui program comercial.

imagine

Ei bine, ABBYY Screenshot Reader citeşte orice se poate vedea pe ecran. Dar, subliniez, e parte a unui program care costă (foarte, foarte mult). Am aflat astăzi de progrămelul GetWindowText, portabil, gratuit, ce se descurcă bine în destul de multe cazuri – dar nu toate 🙁 . Programul reuşeşte la majoritatea ferestrelor (de eroare, de info, de confirmare, altele) să ia textele afişate. Lansaţi-l şi trageţi cu mouse-ul iconiţa ce o vedeţi în stânga boxei mari. Păstrând apăsat butonul mouse-ului trageţi peste un text şi îl veţi vedea în fereastra GetWindowText. Adesea. Nu mereu. În MS Word 2010 de exemplu nu s-a descurcat. În MS Explorer poate să ia chiar şi structura de arbore (tree), dar la lista de fişiere la mine nu a mers. Ş.a.m.d. Repet: cel mai adesea funcţionează.

Fiind mic şi portabil e bun de păstrat undeva la utilitare, fiind util când ai nevoie de textul dintr-o fereastră dar acesta nu e marcabil şi copiabil.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Madalin spune:

    Pentru mesajele de eroare și unele din cele de informare/confirmare există un trick, si anume: ținând apăsată tasta „Ctrl” și tastând succesiv „x” și „c” când fereastra este în prim plan. După asta se dă „Paste” într-un fișier text gol.

  2. radu.capan spune:

    Superb trick! Mulţumesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *