Programele portabile în meniul Start


Când vine vorba de programe le prefer pe cele portabile din mai multe puncte de vedere: dezinstalarea presupune adesea doar ştergerea folderului aplicaţiei; nu mai pierd vremea cu instalarea; la o reinstalare a sistemului de operare ele merg din nou… ş.a.m.d. Dar pentru începători programele portabile ridică o problemă: nu apar în căutările făcute din meniul Start. Normal: un program care se instalează îşi “depune” fişierele undeva, şi pune scurtături spre acel undeva în meniul Start. Programul portabil nu…

imagine

Amintindu-mi de discuţia cu un prieten enervat pe portabile din acest motiv, m-am gândit să scriu următoarele rânduri. (În paranteză fie spus, eu rar lansez programele din meniul Start, pentru că ce lansez des ţin fie în bara de aplicaţii, “înfipte”, fie în meniul creat cu Quick Cliq – am scris mult despre el pe CNet.ro). Avem mai sus în captură, în stânga, situaţia iniţială (am pornit de la programul tocmai prezentat, Namexif): o căutare nu îl va găsi. A găsit doar fişierul WindowsLiveWriter unde am scris despre program. Cum facem să trecem la situaţia din captura de mai sus – dreapta? Cei avansaţi ştiu, aşa că ei pot vedea alte articole. Pentru începători iată paşii de urmat:

 1. găsiţi programul descărcat pe harddisk (dacă l-aţi descărcat cu Chrome sau Firefox vedeţi folderele unde salvează aceste programe descărcările)
 2. mutaţi programul portabil undeva unde ţineţi programele, de preferat într-un folder propriu (adică Namexif.exe într-un folder Namexif)
 3. click dreapta pe executabil şi alegeţi Create shortcut – va apare imediat lângă executabil un fişier cu scurtătura
 4. redenumiţi scurtătura în mod potrivit (F2, apoi scrieţi numele nou; de exemplu din program.exe – Shortcut în Program)
 5. mutaţi fişierul cu scurtătura în folderul meniului Start (de exemplu în Windows 7 e C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu)
 6. şi… atât!

Evident, în acest caz, când “dezinstalaţi” programul portabil, adică atunci când îi ştergeţi folderul unde l-aţi păstrat o vreme, nu uitaţi să ştergeţi şi scurtătura. Un instalator de program vine de regulă şi cu dezinstalarea ce şterge programul efectiv, toate fişierele lui (plus informaţii din regiştri), dar şi scurtăturile puse în meniul Start. Deci da, un program care cere instalare are avantajele lui, pentru începători în special.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Andrei spune:

  Se mai poate si altfel (Win7 si poate Vista):

  1. mutati toate programele intr-un folder numit „programe portabile”
  2. faceti search dupa termenul „*.exe”; select all…click-dreapta … copy pe rezultate
  3 mergeti in „My Documents” si creati un folder numit Shortcut (sau altceva)
  4 in Shortcut: click-dreapta….paste as shortcut here

  My documents este indexat automat de Windows, ceea ce inseamna ca in cateva minute puteti folosi meniul start ca un lansator de aplicatii. E suficient sa tastati Win si apoi sa scrieti primele litere ale denumirii programului. Atentie:
  – nu creati directorul nou in start menu pentru ca veti vedea mai multe executabile decat va intereseaza (de ex Uninstall.exe)
  – unele programe nu au o denumire „prietenoasa” pentru executabil. Pe acelea le editati cum sugereaza Radu.

  Pe urma cand instalati programe noi navigati in panoul stanga din Explorer, pornind de la Libraries, pana la directorul Shortcuts, apoi trageti executabilul spre stanga in director (tinand butonul dreapta apasat). La destinatie veti vedea un scurt meniu contextual din care alegeti, iarasi, paste as shortcut – e mai simplu de facut decat de explicat. Puteti face asta si pentru solutia lui Radu daca adaugat Start Menu la Libraries (nu mai stiu cum se face dar e usor).

 2. radu.capan spune:

  Mulţumesc de completare!

 3. Sorin spune:

  Chiar daca nu are legatura directa cu titlul articolului, sunt adeptul softurilor portabile, avantajul fiind ca la re-instalarea sistemului de operare, sau puse pe un stick la purtator, aceste softuri sint complet functionale (folosesc XP si Win 7).
  Am un folder „Soft_Portable” si citeva softuri ar fi: 1by1 (mp3 player), autoruns, cpuz, HFS (un foarte mic si util server de fisiere), RevoUninstaller (e suficient de copiat doar fisierul executabil), uTorrent si apoi (in foldere separate) 7-Zip, Aimp, IrfanView, MyDefrag, TeamViewer, Total Commander, etc.
  Cine are un pic de rabdare, pentru softuri relativ simple se poate incerca copierea in alt folder si apoi dezinstalarea softului, urmand a se vedea daca acel soft merge si fara de instalare. Eu asa am facut!
  Pe internet se gasesc site-uri specializate pe softuri portabile, pe categorii diverse.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *