Ubuntu 11.10 a sosit


De ceva vreme fanii Ubuntu au putut să testeze versiunea finală pentru Ubuntu 11.10. Desigur, unii poate l-au văzut şi în versiunile pre-lansare, iar cei ce foloseau Ubuntu 11.04 nu vor găsi prea mari surprize. Eu însă nu am mai lansat Ubuntu de mult timp aşa că a fost o experienţă plăcută întâlnirea cu noua interfaţă. M-am dus din nou pe calea instalatorului Wubi din Windows, aşa că am Ubuntu lângă Windows 7, instalarea făcându-se la fel cum aş instala orice alt program. Dacă doriţi o instalare “clasică”, vedeţi articolul celor de la Windows 7 Bucharest.

imagine

Bara de aplicaţii e aşezată în stânga, ceea ce la monitoarele wide are sens. Butonul de Start, cum îl ştim în Windows, ne afişează ceea ce vedeţi mai sus, putând naviga rapid spre o aplicaţie dorită, ba chiar şi spre un fişier dorit. Aplicaţiile din banda stângă pot fi, aşa cum ne-am aştepta, “înfipte”, ca să le regăsim mereu şi rapid, dar şi “scoase”, dacă vreuna implicit “înfiptă” nu ne convine. În plus au un meniu contextual care poate va creşte gen Jump list-ul din Windows 7 (sau suportă aşa ceva… huh, nu am fost atent când eram în Ubuntu… acum scriu din Windows din nou).

Printre primele aplicaţii instalate a fost Chromium 😉 cu tot respectul pentru Firefox, navigatorul implicit. Partea video (mai jos e un clip video în captură) cere din nou instalarea manuală a suportului pentru flash, dar nu e mare filosofie (mai ales pentru cei care au o minimă experienţă cu Ubuntu – cred că merge şi dând click aici).

imagine

Similar, ca să putem asculta muzică şi vedea clipuri trebuie să permitem instalarea unor componente ce nu vin implicit cu Ubuntu, din motive de drepturi de proprietate (probleme care în Linux Mint, distribuţia mea favorită de Linux, nu există). Din fericire putem da dublu click să redea un fişier MP3 şi vom fi conduşi cu ce trebuie instalat suplimentar.

imagine

S-a lucrat în noua versiune mult la Centrul Software – de unde se instalează aplicaţii – aşa că acum e mai uşor de folosit. Vă recomand articolul Ubuntu Linux 11.10 "Oneiric Ocelot" Released; Here’s What’s New de pe Lifehacker pentru o scurtă trecere în revistă a noutăţilor.

imagine

Vă las acum cu clipul oficial de prezentare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. jazz spune:

  Pacat ca sunt dependent de cateva aplicatii din Windows care nu au alternativa pe Linux. Mai asteptam vreo 5 ani, poate poate…

 2. Robert spune:

  Am gasit pana si o aplicatie de scris partituri, ceva gen, ”Finale”.

 3. Robert spune:

  Practic are cam tot ce are windows-ul pentru un utilizator obișnuit. Mai greu pana se invata chestiile practice: locatiile fisierelor, manuirea (instalare, dezinstalare, deschiderea, inchiderea) aplicatiilor. In rest: audio, video, DVD criptate (dupa cateva setari), are cam de toate.
  Am gasit si un program pentru tv online, ceea ce era pana de curand. Si cel mai important, cred, un forum ”cu de toate” in limba romana.

 4. Sorin spune:

  Toata stima pentru Ubuntu (in special) si Linux (in general). M-am „jucat” cu multe distro-uri (distributii, versiuni) de Ubuntu si mi-au placut, dar si cu multe alte ditributii de Linux. Nu toate insa merg cum trebuie, si mi-am permis sa ma „joc” cu ele folosind virtualizarea cu VirtualBox. Pot sa spun ca Ubuntu (si Linux) este super pentru: ascultat muzica, navigare pe net, vizionare de filme, editare de documente. Problema e ca nu merg deloc jocurile (din windows!!) sau numai cu tot felul de „artificii”. Sa nu uitam ca platforma Linux este total diferita. Eu nu sint maniac de jocuri si nu vreau sa intru in detalii. Apoi, softuri se gasesc multe si foarte multe, dar in general, functionalitatea lor de multe ori este „copilareasca”, sau au inca multe erori. Personal pot sa spun ca un singur program ma mai „leaga” de windoz, si anume AutoCAD, pentru care nu am gasit nici o „rezolvare” directa. Solutia cea mai sigura si corecta se cheama (tot) VirtualBox for Linux, care poate emula o platforma Windows. Dar in acest caz, as prefera tot o bootare duala. Discutii au fost si vor mai fi, pro si contra Ubuntu & Linux, si orice s-ar spune, eu tot fan Linux o sa raman!!

 5. jazz spune:

  „Discutii au fost si vor mai fi, pro si contra Ubuntu & Linux, si orice s-ar spune, eu tot fan Linux o sa raman!!”

  Eu raman fan Manchester! 😛

 6. Gabriel spune:

  Arata chiar frumos, o sa mi-l instalez…

 7. robert spune:

  Aștept deja Ubuntu 12.04, dar se pare că nu vor fi diferențe majore…

 8. robert spune:

  Mai sunt 2 zile pana la aparitia oficiala Ubuntu 12.04…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *