Cum faci capturi de ecran din Android


V-am mărturisit deja intenţia de a mă folosi de recent achiziţionatul smartphone cu Android pentru a scrie despre programe şi jocuri din “piaţa” de aplicaţii – care nu e deloc săracă! Dar ca să pot scrie am nevoie de ceva elementar: capturi de ecran. Nu mi-ar place să mă folosesc de capturile altora (uneori sunt nevoit… recunosc… dar rar) şi mi-am pus deci problema: cum fac? Am găsit un articol din 2010 pe AddictiveTips: How To Take Screenshots Of Android Device. Deşi vechi, articolul e destul de util… cu unele schimbări.

imagine

Mai întâi să spun că am căutat pe Androit Market şi nu am găsit o aplicaţie care să mă satisfacă. De fapt ce mai: din cele gratuite instalate nici una nu mi-a mers 🙂 . Aştept cu mare interes de la cititori sugestii de aplicaţii pentru capturi care merg, funcţionează, deci pe testate! Drept urmare m-am dus pe calea fructificării a ceea ce Android oferă nativ.

 • Primul pas: aveţi nevoie de Android SDK – am luat varianta ZIP, nu cu instalator (de fapt am luat şi cu instalator, dar în folderul implicit apar din pasul doi nişte probleme de drepturi, aşa că am rămas pe versiunea portabilă)
 • Pasul doi: lansaţi SDK Manager.exe şi veţi vedea ceva ca în captura de mai jos; bifaţi Android SDK Tools şi Android SDK Platform-tools (poate ajunge doar a doua opţiune, nu reţin) şi daţi să “instaleze” pachetele (se descarcă de pe net imediat)
 • Pasul trei: ei bine, în articolul din 2010 era pasul doi – lansarea din folderul tools a fişierului ddms.bat, dar deoarece adb_has_moved.txt trebuie să faceţi pasul descris mai sus
 • Pasul patru: dacă ddms.bat s-a lansat cu succes veţi vedea ceva ca mai sus… click pe telefon (presupunem că e conectat prin USB la calculator) şi apăsaţi CTRL+S… atât!!!

imagine

Când aveţi nevoie de o captură trebuie să apăsaţi pe butonul Refresh. Dacă ecranul e în modul peisaj, nu portret, atunci apelaţi la butonul Rotate. Imaginea poate fi salvată ca fişier PNG sau copiată în clipboard. Poate că paşii prezentaţi par mulţi şi complicaţi, dar avantajul e că nu trebuie nimic instalat pe telefon, doar folosit un pachet de fişiere de la Google. Pasul doi cu “instalarea” înseamnă doar descărcare automată de pe net şi plasarea automată în folderele potrivite a ceea ce s-a descărcat. Mie mi s-a părut simplu procesul…

imagine

UPDATE: Există şi căi mai simple… dar nu mereu funcţionale. Atunci când capturile îmi trebuiesc în Windows – precum când scriu despre aplicaţii de pe Android – e utilă metoda prezentată mai sus, dar uite că de la Froyo în sus Android-ul ştie nativ să facă capturi. Cum? Când aveţi în faţă un ecran ce doriţi să îl capturaţi apăsaţi pe butonul Back (cel cu săgeata, din dreapta-jos) şi, în timp ce acesta e apăsat, mai apăsaţi şi pe butonul Home (central-jos) – vedeţi acest clip. Veţi auzi un sunet, va vibra telefonul, dar şi vizual veţi fi înştiinţat că s-a făcut o captură (ea apare în galeria de imagini). Nu ştiu cât s-au gândit până au ales tasta Back… o prostie… Şmecheria din taste merge defectuos când eşti într-o aplicaţie (pentru că te scoate, chiar dacă încerci să apeşi prelungit butonul). Începând cu Android 2.3.5 s-a schimbat combinaţia de taste: Power+Home – vedeţi acest clip. Merge mai bine? Nu ştiu. Poate ştiţi Dvs. Până una alta, soluţia cu SDKTools pentru mine e bună.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. seba18 spune:

  Sper sa nu ma injuri cand iti voi spune ca Galaxy Gio stie sa faca nativ capturi de ecran, cu dublu-click pe Home-button daca nu ma insel. 😀
  Dar trebuie sa recunosc ca si folosirea SDK-ului e o metoda ingenioasa. 😉

 2. radu.capan spune:

  Dublu click pe Home nu merge. Am încercat cele descrise mai sus, în update-ul la articol, dar sunt cu cântec. Mulţumesc de semnalare.

 3. Iulian spune:

  Incearca sa apesi instantaneu pe menu si back, trebuie sa faca screen capture.

 4. radu.capan spune:

  Nope. Ma scoate din program, joc, ce o fi.

 5. Iulian spune:

  Pur si simplu la Galaxy Mini asa se face screen capture, si ma gindeam poate si la Gio e la fel. 🙂

 6. seba18 spune:

  Home+Power ar trebui sa mearga atunci. Nu am acum telefonul la indemana sa incerc, dar stiu ca se poate…pe Galaxy SII merge fara probleme Home+Power.

 7. radu.capan spune:

  Nici Home+Power, nici Back+Home nu merg deloc/perfect pe Gio (in testele mele cel putin). Anumite combinatii merg pe anumite modele de telefoane sau versiuni de Android. Dar metoda prezentata mai sus (stiu, in corelatie cu Windows-ul) merge – cred si sper – pe oricare model sau versiune.

 8. Roman spune:

  back + power. Pe Galaxy Tab merge bine.

 9. radu spune:

  Eu am un Samsung Galaxy Gio si tin pe butonul inapoi apasat in continu si apas o data pe butonul home si imi face screen-ul. 😀

 10. radu spune:

  A da, si nu ma scoate din nici o aplicatie. Am pus pauza la un filmulet, si am facut screen si nu m-a scos. Am facut screen si in timp ce filmuletul mergea dar nu se face bine. Zici ca am camera vga si misc obiectivul, asa iese 😐 .
  In rest… e totul perfect.

 11. Andreea spune:

  La Sony Xperia Miro cum se face screenshot?

 12. Tonyy spune:

  Si unde se salveaza pozele la Galaxy mini cand faci pozele cu Home si Back?

 13. Andrei spune:

  Nu gasesc unde scrie ddms.bat

 14. Andrei spune:

  Aha , am gasit dar nu imi apare imaginea aceea , imi apare doar fereastra.
  Degeaba apas CTRL+S pentru ca orice asa face nu merge !!!
  Dau la Device si e inactiva opriunea „Screen Capture”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *