Samsung Galaxy Gio S5660 (II): ecrane, taste, scriere…


Am scris acum câteva zile despre achiziţionarea unui smartphone cu Android: mai exact un Samsung Galaxy Gio. Ceea ce voi face în continuare este pentru cei care doresc să se obişnuiască cu acest smartphone fără să fi avut experienţe similare. Cu alte cuvinte este pentru începători. Cei foarte pricepuţi la acest capitol sunt rugaţi să citească doar dacă pot veni cu sfaturi bune, care să îmi fi scăpat mie (ceea ce e foarte posibil). Şi am să o iau cu ecranul de pornire, care cere deblocare: glisaţi lacătul verde înspre dreapta şi gata (similar când răspundem la un apel). Dacă glisaţi simbolul pentru sonor înspre stânga veţi pune pe silenţios aparatul. Încă o glisare şi revine la normal.

imagine imagine imagine

Trecem la a doua captură: nu, nu exact aşa va arăta la Dvs la prima pornire. Parcă tapetul era ceva albastru. Dar până acolo să lămurim un nou concept: avem mai multe “ecrane” (desktopuri) virtuale, cum ne permit unele aplicaţii să avem în Windows. Între ele ne deplasăm trăgând ecranul înspre stânga (iar apoi invers). În primul ecran avem sus de tot o boxă de căutare imediată pe Google, apoi patru iconiţe (din nou, eu am modificat deja după gusturile mele, deci nu acelea sunt cele implicite). Celelalte ecrane vor fi goale, dar jos avem permanent patru iconiţe: primul este pentru apeluri (uh… la urma urmelor vorbim de un telefon, nu?), al doilea pentru vizualizarea contactelor (agenda), al treilea pentru mesaje (SMS-uri), iar ultimul ne duce la aplicaţiile instalate pe telefon (un fel de Control Panel… sau de Add/Remove Programs… nici una din imagini nu e perfectă – vedeţi a patra captură, aflată mai jos).

Puneţi două degete pe ecran şi apropiaţi-le: veţi ajunge la captura a treia, în care se văd toate ecranele (numite “panouri” în documentaţia în română… eu rămân la ecrane, chiar dacă nu e termenul cel mai fericit). Sunt trei, dar puteţi să aveţi mai multe. Aşa cum nici în Windows nu e recomandat să ai desktopul plin de iconiţe cred că şi la Android lucrurile stau la fel: umpleţi şi procesorul va avea mai mult de lucru. De aceea sfatul meu este să ţineţi acolo strict aplicaţiile foarte des folosite. Dar cum le mutăm acolo? Apăsăm butonul al patrulea din banda de jos şi vom vedea… negru în faţa ochilor 😉 plus iconiţele aplicaţiilor instalate deja. Şi nu sunt puţine. Alegem una şi apăsăm pe ea, fără să ridicăm degetul, până când deodată vedem ecranul dintru început, unde putem plasa iconiţa: observaţi captura de mai jos, din mijloc – banda de jos a devenit un coş de gunoi, unde atâta timp cât ţineţi o iconiţă îndelung apăsată o puteţi arunca, atunci când nu mai e nevoie de “scurtătura” ei pe desktop.

imagine imagine imagine

Acum vine întrebarea: cum schimbăm tapetul? Să facem pentru aceasta cunoştinţă cu butoanele de sub ecran, de la baza lui. Primul ne oferă un meniu de regulă la orice avem la un moment dat pe ecran, activ (evident, opţiunile diferă). De exemplu dacă suntem în ecranul principal şi apăsăm butonul de Meniu, vom vedea ceva ca în captura de mai sus-dreapta. Observăm mai multe opţiuni, printre care şi Fundal – la Galerie tapete de fundal vom găsi câteva imagini frumoase (a se vedea captura de mai jos, prima). Editare ne duce la vederea prezentată deja în a treia captură din acest articol. Notificări ne deschide ecranul de regulă accesibil cam de peste tot trăgând cu mouse-ul din partea de sus a ecranului în jos – aici avem desigur… notificările. Fereastra de notificări e foarte importantă: de aici putem nu doar urmări dacă am uitat WiFi, Bluetooth-ul sau GPS-ul pornite aiurea, ci şi să le închidem rapid. Să revenim însă la butoane. Urmează butonul Acasă, ce ne întoarce de oriunde am fi la ecranul de pornire (ţineţi-l mai lung apăsat şi veţi avea acces la ultimele aplicaţii lansate). A treia tastă e numită Revenire (sau Înapoi) şi ne întoarce cu un pas în spate în şirul acţiunilor făcute.

imagine imagine imagine

Dar ce e cu a treia captură de mai sus? Ei bine, acolo vedeţi scrierea unui SMS. Tastatura QUERTY vă este cunoscută de la calculator. Ce poate vă miră este acea linie albastră: e vorba de scrierea în modul Swype: e un mod cu care poate vă veţi obişnui, poate nu, care vă permite să nu scrieţi tot apăsând şi ridicând degetul, ci printr-o linie continuă peste literele ce îl compun. De exemplu eu am mers cu degetul peste s, c, r, i şi u şi mi-a apărut “scriu”. Când sunt dubii vi se vor oferi câteva alternative, atât de bune cât de precis aţi fost (am rescris “scriu” mai rapid, deci imprecis şi atunci mi-au apărut sugestiile – vedeţi prima captură de mai jos). Nu am folosit extensiv modul Swype ca să îl judec, dar e bine de ştiut că există. Mergeţi în ecranul de aplicaţii (apăsând iconiţa a patra din şirul celor din primul ecran, chiar deasupra tastei Revenire) şi mergeţi la Setări, de acolo alegeţi Setări regionale şi text, şi de la Select. metod. intr. puteţi opta pentru (sau dezactiva) Swype. Cu Swype activat, pe drumul tocmai indicat, veţi găsi o opţiune intitulată tocmai Swype cu multe opţiuni: bifaţi sau debifaţi după cum vă place, după cum vă merg testele şi constataţi că vă ajută.

imagine imagine imagine

Desigur, mai sunt multe de spus, dar pe moment mă opresc aici. Sunt conştient că cei ce au de mult timp acest tip de telefon sau un mod apropiat ştiu toate acestea, dar cândva o să dea de articol şi cineva începător şi va fi încântat. Sper.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. warsn spune:

  Era bine daca puneai niste poze facute cu telefonul… Si eu vreau sa cumpar acest model pentru ca are processor de 800…
  Initial vroiam un Samsung Galaxy Fit dar nu merg bin jocurile (gen racing ) pe el.
  http://www.youtube.com/watch?v=Be7mkSX0jhI de la minutul 9

  Cat ai dat pe el.

 2. radu.capan spune:

  Am sa fac ceva poze in aer liber si am sa pun undeva online. De dat am dat 170 de lei, la pachet cu prelungire contract pe 2 ani si niscaiva consum de puncte.

 3. Grof Diana spune:

  Este ceva aplicatie pentru intoarcerea ecranului pentru apel video? Pot sa leg la calculator pentru internet, am si router pentru ca daca leg incarca bateria. Am telefon Samsung Galaxy Gio.

 4. ana spune:

  Cum fac print screen? [sau poza la ecran]


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *