Cum scriem o aplicaţie HTML5 pentru Android (I)


Ca nou posesor de smartphone cu Android şi ca vechi programator (primii paşi îi făceam prin 1990… ştiu că alţii programau poate din 1980… 1970… dar nici 1990 nu e un an rău 😉 ) am fost curios să văd cât de greu este să faci o aplicaţie care să ruleze sub sistemul de operare conceput de Google pentru telefoane şi tablete. Punctul de plecare este desigur Developer.Android.com, de unde mergem direct spre Android SDK (deja l-am pomenit când am scris Cum faci capturi de ecran din Android). Desigur, acest SDK nu oferă prea mult… Cuplarea cu un IDE e mai bună, iar la acest capitol Google merge pe mâna lui Eclipse.

imagine

Când veţi merge la pagina de descărcări veţi fi poate descumpăniţi: ce de variante! pe care să o aleg? Ei bine, Eclipse IDE for Java Developers e bun (la momentul când scriu acest material, e versiunea Indigo, adică 3.7). Instalaţi-l. Va arăta cam ca mai sus: nu îmi place, dar e chestie de gusturi. Doar că Eclipse în acest moment e bun doar pentru scris aplicaţii Java (eu sunt zero la Java, a se diferenţia de JavaScript). Acum vine un nou pas: instalarea pluginului ADT pentru Eclipse. Dacă instalarea a mers bine, ar trebui ca mergând pe calea File, New, Project să găsiţi un nou grup: Android. Yep! După cum vedeţi avem şi Android Sample Project, unde găsim poate vreo douăzeci de exemple, de la notepad la clasicul snake.

imagine

Dar până să săriţi pe aplicaţii mai trebuie făcut un pas: observaţi în captură unde am aşezat mouse-ul şi daţi click acolo. Apoi bifaţi pentru instalare ce aţi putea avea nevoie. De exemplu eu am pus Android 2.2 (şi Android 4.0, dar nu mă prea interesează, dat fiind că telefonul meu e cu Android mai vechi) şi nu mai reţin dar dacă la Tools nu sunt instalate cele două, faceţi-o (cred că sunt din start, poate le pune ADT-ul).

imagine

În aceste condiţii suntem gata să scriem aplicaţii pentru Android. Să fie clar: Eclipse nu e strict necesar… puteţi folosi Notepad dacă doriţi 🙂 . Doar că atunci trebuie să realizaţi compilările din comenzi manuale şi desigur sunt şi alte aspecte mai dificile (compilare, identificarea greşelilor, testare)…

Mai departe… în alt articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *