ezPDF Reader şi Foxit Mobile PDF


ezPDF Reader (10 lei) se prezintă ca the most highly rated PDF viewer in the market (Android Market, ca să fim clari). Foxit Mobile PDF (puţin sub 10 lei) se prezintă la rândul lui ca the best PDF reader on Android market. Care să fie adevărul? Eu l-am prins pe primul la 30 de bani, când cu promoţiile recente. Dar l-am testat şi pe al doilea. Nu, nu îndelung. Nu am să prezint în paralel facilităţile şi nici nu am să emit verdicte finale. În cele din urmă ţine mult şi de gusturi. De exemplu pe PC la mine învinge Foxit… la mobile învinge ezPDF.

imagine

Ambele programe au funcţii de adnotare a PDF-urilor, dar nu ştiu câţi folosesc aşa ceva – poate cu tablete, dar mai rar cu smartphone-uri. Şi tot ambele au desigur sistem de semne de carte, foarte util atunci când citeşti ceva şi vrei să ştii unde ai rămas, sau să regăseşti rapid ceva părţi dintr-un document. Parcă – subliniez, parcă – ezPDF are mai multe instrumente şi mai bine dispuse. Unde însă testele mele au scos ezPDF câştigător mai clar este la Text Reflow. Spre ruşinea mea nici nu ştiam de această opţiune, dar e nemaipomenită! După cum mulţi ştiu, PDF-urile nu sunt cele mai bune pentru consultat de pe mobile pentru simplul fapt că nu se adaptează dinamic ecranului, dimensiunilor lui, modului în care îl ţii în mână (portret sau peisaj, ca să citez expresiile consacrate – portrait and landscape). Faci atunci zoom, citeşti cât poţi… e cam aiurea.

imagine

Dar atât ezPDF cât şi Foxit au funcţia Text Reflow care “sparge” cumva PDF-ul, permiţând textului să curgă şi să umple cum poate mai bine ecranul. Că măreşti fontul, că roteşti telefonul, textul se va adapta perfect şi îţi va face lectura mai uşoară. Şi, repet, ezPDF s-a descurcat mai bine în testele făcute pe câteva fişiere PDF avute la îndemână (vedeţi în capturile de mai jos, în stânga PDF-ul văzut “obişnuit”, iar în dreapta cu “curgere”). Ţinând cont că diferenţa între ele este de câţiva bani, eu aş recomanda să mergeţi pe mâna la ezPDF. Desigur, dacă nu preferaţi soluţiile 100% gratuite, precum… dar poate ne spuneţi Dvs ce readere folosiţi pentru PDF-uri (şi nu numai). Există vreo soluţie gratuită care să ofere reflow la text? M-aş bucura să aflu.

imagine imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *