dotEPUB şi FBReader


dotEPUB oferă în mai multe feluri posibilitatea de a salva pagini web în format epub, adică de carte electronică (e-Book). Avantajul? Dacă e vorba de lecturi lungi (poate un articol complex de pe Wikipedia?) atunci uneori îţi convine să îl salvezi pe mai târziu. Iar în format epub îl poţi citi, offline, atât pe PC, cât şi pe telefoane mobile. Desigur, nu din prima (adică ai nevoie de readere), dar aceasta e o a doua problemă. Sunt trei căi posibile: bookmarklet (soluţia cea mai convenabilă), extensie Chrome şi ca widget pentru sit (de implementat pentru webmasteri).

imagine

Am testat atât bookmarklet-ul cât şi extensia Chrome şi merg bine: un click şi vei avea salvat articolul dorit în format epub. Da, da, părţile de design sunt ignorate atât cât se poate mai bine, astfel încât să rămână doar conţinutul dorit: fără antet, fără bări laterale, fără reclame, fără subsol… Singura setare ce v-ar putea interesa este dacă să preia imaginile sau nu. Implicit dotEPUB evită imaginile, ca să ofere un fişier cât mai mic. Dacă vrei imagini şi ele sunt multe… îşi va cere scuze şi le va elimina. Dar, repet, soluţia e gândită pentru articole lungi pe care ai vrea să le citeşti mai târziu… şi în cele mai multe cazuri imaginile sau nu există sau nu au mare relevanţă.

Cât despre citire, nu am să intru acum în spaţiul aplicaţiilor pentru smartphone-uri. Am să amintesc însă că, dintre multele variante pentru PC, una este FBReader (v-aţi gândit că o fi Facebook Reader? nope: e Free eBook Reader). Mai jos vedeţi deschis un epub creat cu dotEPUB, aşa, ca demonstraţie. Şi… gata. Dacă vă interesează dotEPUB sau nu, veţi decide Dvs după obiceiurile proprii de navigare şi lectură.

imagine

PS: În caz că cineva s-ar întreba – de ce nu salvare ca PDF (am prezentat astfel de soluţii), că e mai răspândit formatul, iată răspunsul: epub e mai potrivit pentru mobile, adaptându-se la diferite rezoluţii, pe când PDF-ul e fix, rigid… Dacă nu folosiţi reflow pe text.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *