Android Market: cum publici acolo?


Într-o serie de articole am încercat să vă prezint cum puteţi realiza o aplicaţie Android. În special pentru cei ce au experienţă cu HTML(5), CSS, JavaScript, realizarea unei aplicaţii pentru Android nu e foarte grea. Pe această cale cel mai bine este să folosim un framework specializat. Am semnalat câteva (Sencha Touch, iUI), puţin mai detaliat scriind despre jQuery Mobile: 1, 2 şi 3. Aşa că primul pas este să aveţi o webaplicaţie scrisă pentru mobile (asta dacă nu mergeţi pe Java 100%). Rezolvat acest pas? Atunci trecem mai departe.

imagine

În al doilea pas trebuie să realizăm o aplicaţie pentru Android, sfatul meu fiind să apelaţi la Eclipse cu pluginul ADT. Vă ajută articolele din seria “cum scriem o aplicaţie HTML5 pentru Android”: 1, 2 şi 3. Scrieţi aplicaţia, testaţi-o, retestaţi-o şi din nou testaţi-o. Ah! Să nu uit! E foarte important să alegeţi binele numele pachetului (în chiar prima etapă, cu wizard-ul de la File, New, Project). Pachetul trebuie să aibă un nume de genul ro.situlmeu.aplicatie. Astfel, dacă CNet.ro ar publica o aplicaţie despre melci, la pachet trebuie să îi spun ro.cnet.melci. Reţineţi regula, căci e importantă! Bun. Totul OK? Dacă da, putem trece mai departe, la pasul al treilea: pregătirea aplicaţiei pentru Android Market. Ni se cere să semnăm aplicaţia, proces pe care l-am descris în acest articol (ca o paranteză: nu uitaţi să puneţi versiune la aplicaţie, adică în manifest să aveţi valori pentru android:versionCode şi pentru android:versionName – vedeţi captura de mai sus).

Acum suntem gata de Android Market, adică de al patrulea şi ultimul pas. Ca să publicaţi, mergeţi la următoarea adresă: market.android.com/publish. Desigur va trebui să vă deschideţi un cont în Android Market şi, atenţie, aceasta vă costă 25usd. Aici elanul unora pentru teste (sau farse) se taie. Dacă însă aţi plătit cei 25usd (cu Google Wallet am plătit instant), puteţi merge mai departe. Evident, veţi găsi un buton Upload Application. Dar veţi vedea că publicarea nu se rezumă la fişierul APK. Trebuie să mai oferiţi minim două capturi din aplicaţie (poate vă ajută ce am scris aici); de asemenea o iconiţă pentru aplicaţie de 512×512; o imagine pentru antetul grafic al paginii aplicaţiei; evident titlu şi descriere pentru aplicaţie. Veţi vedea că unele date sunt opţionale, altele nu. Dacă vreţi aplicaţia să fie valabilă doar în anumite ţări 😉 , se poate. La final activaţi fişierul APK şi daţi Publish. Cred că informaţiile în Android Market se actualizează la câteva (zeci de) minute, deci nu aşteptaţi să apară imediat. La mine după câteva ore aplicaţiile au fost vizibile şi au apărut şi în căutări.

imagine

În acest moment eu am publicat două aplicaţii foarte-foarte simple: Calendarul Greco-Catolic şi Calendarul Romano-Catolic. Şi de un mic interes – în sfera publicului sitului Catholica.ro – desigur că există. Şi aici închei, dar nu înainte să subliniez că cele descrise mai sus nu reprezintă un ghid complet de publicare. Neapărat citiţi ce spune oficial Google aici: developer.android.com/guide/publishing/publishing.html. Dar cred că articolele indicate, ce detaliază anumite aspecte, vor fi multora de folos. Am să mai revin cred cu un articol despre motivaţia publicării pe Android Market. La urma urmei nu e singura piaţă de aplicaţii pentru Android.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Ionel spune:

  Un pic offtopic: calendarul greco-catolic nu are pasajele liturgice care trebuiesc citite peste saptamana (pentru noi cei care celebram liturghia „in dulap” ne-ar fi util 😉 ). Pe cand transferul aplicatiilor pe card? Nu de alta da un telefon cu 180 de MB intern odata e plin. Succese in noul an!!!

 2. steli spune:

  Salut. Imi poti spune de pot plati acei 25 de dolari si de pe un card BRD? Trebuie neaparat sa fie dolari, sau poti plati si in lei la cursul dolarului?

  Merci mult!

 3. radu.capan spune:

  Poate fi card cu lei, dar sa fie VISA sau orice suportă ei acum:
  http://support.google.com/googleplay/bin/answer.py?hl=en&answer=105916

 4. Adry spune:

  Cardul Visa Electron este bun? La Google support zice la Visa Electron: „Accepted outside of the United States”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *