Ghid ecologic pentru produse electronice


Probabil acest material ar fi prins bine înainte de Crăciun, ca un factor suplimentar în alegerea unor cadouri electronice. Chiar dacă elementul ecologic este la modă (şi ar trebui să rămână aşa pentru totdeauna) la o adică îmi este clar că primul factor decizional ţine de "grosimea" portmoneului din buzunar. Totuşi doresc să vă prezint un studiu realizat de organizaţia Greenpeace (atenţie: am pus intenţionat linkul spre versiunea în limba română a sitului – asta aşa ca reclamă – dar studiul este disponibil doar în versiunea internaţională) în care sunt enumeraţi şi evidenţiaţi producătorii de aparate electronice din punct de vedere ecologic.

imagine

Lista cuprinde doar 15 producători, surprinde absenţa unor nume ca HTC, Fujitsu, Microsoft sau Motorola (dar este explicată aici). Criteriile după care s-a realizat clasificarea pot fi citite în acest fişier PDF. Amintesc doar ca exemplu: utilizarea produselor chimice şi a materiilor prime reciclabile (elemente de împachetare), originea "curată" a mineralelor (nu din focare de criză globală), eficienţa energetică, durata de viaţă medie. În tabelul de mai jos am încercat să redau simplificat clasamentul pe anul 2011.

Locul

Firma

Comparaţie cu locul ocupat anul trecut

Puncte

1

HP

mai bun

5,9

2

DELL

mai bun

5,1

3

NOKIA

mai rău

4,9

4

APPLE

mai bun

4,6

5

PHILIPS

mai rău

4,5

6

SONY ERICCSON

mai rău

4,2

7

SAMSUNG

mai rău

4,1

8

LENOVO

mai bun

3,8

9

PANASONIC

mai rău

3,6

10

SONY

mai rău

3,6

11

SHARP

la fel

3

12

ACER

la fel

2,9

13

LG ELECTRONICS

mai bun

2,8

14

TOSHIBA

mai bun

2,8

15

RIM

nou

1,6

Trebuie să recunosc că producătorii mei preferaţi nu sunt tocmai printre primii în acest ghid ecologic. Până acum m-a interesat mult mai mult oferta tehnică. Uneori (de exemplu la televizor) m-am interesat şi de consumul mediu de energie (legat de mărimea monitorului) sau de durata de viaţă a acumulatorului (în cazul notebook-ului). Nu pot decât să promit că data viitoare voi încerca să mă ghidez şi după aceste criterii ecologice. Cine mi se alătură?

P. S. De observat că criteriile ecologice nu sunt unice. De luat în seamă merită şi criterii etice, de exemplu condiţiile de muncă execrabile din fabricile Foxconn în China sau orientarea doar spre profit, vezi cazul Nokia (mutarea la şi de la Jucu, Cluj). Sunt sigur că şi acestea şi-ar avea rostul lor în decizia achiziţionării unui produs electronic.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *