Sublime Text: pentru fanii PHP (3)


Un webmaster va folosi Sublime Text pentru a edita cod HTML, CSS, JavaScript… dar şi PHP. Intraţi la această categorie? Oricât de bun programator aţi fi, sunt sigur că vi se mai întâmplă să strecuraţi erori în cod.  Personal mă enervează când trebuie să revin asupra codului pentru că am pus o paranteză în plus sau în minus, sau am scris greşit numele unei funcţii. De aceea îmi plac editoarele care fac verificarea codului (phpDesigner, ajuns la versiunea 8, îmi place cel mai mult). Să vedem cum putem face Sublime Text de ajutor în acest sens.

imagine

Presupunem stăpânite cunoştinţele din materialul anterior, aşa că acum vă recomand să instalaţi un nou pachet, căutându-i numele: SublimeLinter (alternativă SublimeLint). În principiu SublimeLinter face o verificare chiar în timp ce scrii codul, şi pentru PHP, dar şi pentru JavaScript, Python, Ruby ş.a. Atâta doar că fiecare poate să mai ceară câte ceva instalat. Rămânând la cazul PHP, rămâne de presupus că PHP e instalat în sistemul Dvs, în combinaţie cu Apache sau ce server folosiţi. Dacă php.exe e în path în Windows, atunci s-ar putea să meargă totul din prima. În mod ciudat, la mine verificarea nu merge dacă lansez programul cu un lansator de aplicaţii, ci doar dacă îl lansez din Explorer, din meniul Start, din bara de aplicaţii (unde am înfipt-o momentan)… Nu am o explicaţie, dar altfel merge. Observaţi mai sus. La erori de sintaxă eşti tras de mânecă imediat ce le faci, plus ai nişte explicaţii cât de cât de ajutor în bara de stare.

Cred că nu am spus, dar era de aşteptat: Sublime Text oferă sugestii în timp ce scrii, aşa că poţi ajunge rapid la o funcţie PHP dorită, precompletată după alegere cu parametrii, cu texte ce sugerează parametrii. Dacă scrieţi greşit numele unei funcţii vă veţi da seama nu via SublimeLinter, ci pentru că va avea un alt colorit.

imagine

Dar… orice programator în PHP ştie că documentaţia de pe PHP.net e cea mai bună. Ai exemple de cod, plus opinia comunităţii cu observaţii, sugestii, probleme concrete şi soluţii la ele. Pentru ca să ajungem rapid la o funcţie pe PHP.net putem instala un alt pachet: Goto Documentation. Ca să lucrăm mai rapid, putem defini o scurtătură (mai învăţăm astfel ceva legat de Sublime Text). Mergeţi în meniu la Preferences, Key Bindings – User. În fişierul care probabil vă va fi gol, adăugaţi o linie precum vedeţi în captură, prin care spunem ca la apăsarea tastei F1, când suntem pe un cuvânt cheie din PHP, să apeleze documentaţia de pe PHP.net (ştie pachetul Goto Documentation să facă aceasta).

imagine

Şi uite aşa, munca în PHP e uşurată. Avem precompletarea funcţiilor, acces la documentaţie, evidenţierea greşelilor… Destul de bine, nu? Schimbând puţin subiectul, am reuşit să fac să meargă verificarea şi pe cod JavaScript, dar doar după ce am instalat nodejs. Observaţi mai jos cum sesizează greşelile din cod. Ce nu am reuşit însă e să îmi detecteze erorile când am cod JavaScript într-o pagină HTML sau PHP. Poate că există vreo soluţie, dar eu nu am găsit. Pe moment.

imagine

A! Să nu uit: dacă ceva nu merge, apăsaţi Ctrl+` şi vedeţi ce mesaj de eroare apare acolo. Aproape sigur punând php.exe, respectiv node.exe în calea generică a sistemului (environment variables) se va rezolva problema. În fine, în testele mele m-am ciocnit de o problemă mică: poate având memoria consumată de alte aplicaţii, când deschideam de exemplu un fişier PHP nu reuşea să îl verifice suficient de rapid şi îmi dădea o eroare că nu s-a încadrat în timpul estimat ca fiind optim. Am mers în Preferences, Settings – User şi am pus "detect_slow_plugins": false . Asta mi-a rezolvat acele atenţionări.

PS: Dacă i-a scăpat cuiva – Sublime Text e un program comercial, dar merge oricât (deci nu expiră), doar că la un număr de n salvări te invită să îl cumperi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. pety spune:

    Multumiri! Excelent articol.

  2. pety spune:

    Thanks!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *