Instalaţi aplicaţiile pe modul advanced


Recunosc că uneori când mă exasperează cineva “te rooog, hai să îmi instalezi programul X” îi spun: “nu ştii să dai next, next, next până la finish?” După cum recunosc că eu niciodată nu fac o instalare mergând orbeşte înainte şi mereu – unde există, desigur – comut pe modul avansat. De ce? Un prim motiv (care recunosc că nu există la toţi) e că eu îmi instalez programele pe o altă unitate decât cea cu Windows-ul, frumos, pe foldere (am foldere AudioVideo, Imagini, Jocuri, Sistem, Web…). Dacă aş lăsa modul implicit, mi-ar fi toate în Program Files.

imagine

De ce nu le instalez acolo? Pentru că dacă le las acolo varză, uit de ele. Dacă le am grupate cum m-am obişnuit de ani de zile, mi-e mai uşor să le regăsesc, să îmi dau seama care nu prea le folosesc (jos cu ele)… Dar argumentul numărul 1 este că unitatea cea mai pasibilă de “bulire” e cea cu Windows-ul. De când am păţit-o odată, nici programele şi nici documentele nu le ţin pe unitatea C. Pe de altă parte mai am un avantaj: dacă vreau să reinstalez Windows-ul nu stau prea mult pe gânduri, căci pot formata C fără probleme (desigur, verific unele foldere, precum Desktop şi altele, dar grosul util îmi e pe alte unităţi). Cum multe îmi sunt portabile, după reinstalare le am gata de folosit!

Dar hai că mă îndepărtez. Un al doilea motiv pentru a instala în modul avansat, şi aici ar trebui să rezoneze toţi, este că acest mod te scapă (dacă programul nu e hoţ rău de tot) de instalarea unor aplicaţii/componente nedorite. Să fie clar: unul care pune prima oară mâna pe calculator va fi speriat de modul avansat. “Să las asta sau nu? Dacă o scot va mai merge? Dacă o scot şi stric tot Windows-ul?” De aceea există modul implicit, default. Dar în acest mod te trezeşti cu programe pe care nu le-ai dorit, cu toolbar-uri în navigatoare, cu motorul de căutare schimbat şi alte minunăţii. Nu mă credeţi? Citiţi excelentul articol apărut ieri pe 7Tutoriale.ro: 8 metode prin care instalarea standard a aplicaţiilor distruge performanţa sistemului. Îl consider un articol musai de citit de utilizatorii de Windows, în special începători.

Autorul a luat 33 de aplicaţii gratuite, din genul celor foarte-foarte utile şi a tras câteva concluzii. Vă citez prima: “Doar 14 din cele 33 de aplicaţii pe care le-am testat instalează doar lucrurile pe care le dorim instalate. Asta reprezintă doar 42% din aplicaţiile testate. Luând în considerare experienţa pe care am avut-o cu diverse aplicaţii, cred că este un rezultat destul de apropiat de lumea reală şi aplicaţiile găsite în general pe internet.” Şi următoarea concluzie e vitală: “Software-ul cu sursă liberă (open source) tinde să se comporte mult mai bine decât celelalte aplicaţii.” Şi… şi nu mai spun nimic. Citiţi articolul de pe 7Tutoriale.ro şi învăţaţi-vă minte: modul implicit, standard, e periculos.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Mdaaaaaaaaaa… Gataaaaaaaa, de-acum nu mă mai întoarce nimeni !!! De ce spun asta: pînă nu de mult, vreo doi ani, aşa, la fel instalam şi eu programele, pe altă partiţie decît celebrul „C”, unde le-nghesuie mai toată lumea, asta pînă am cunoscut un… doctor IT, cică, care mi-a spus că, aaaaaaaaa, nu-i buuuun, bla, blaaaaaaaa, „argumentele” sale făcîndu-mă să mă aliniez la soluţia gregaristă. Acum, că ştiu de la sursă, e OK, mssssss maestre 🙂
    Tare multe am învăţat de la dumneata… Nu ştiu eu la nu ştiu ce nivel, dar ce ştiu, ştiu bineeeeeee !
    Încă o dată, mulţumesc 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *