Google Drive, bune şi rele


Lansarea a avut loc, iar de atunci se tot scrie despre Google Drive. Evident, au apărut temerile legate de securitate. Dacă ai Google Drive permanent lansat, eşti permanent logat la contul Google, deci cineva cu acces la calculatorul tău are acces şi la emailurile, pozele şi tot ce mai ai în Google. În plus, însăşi termenii şi condiţiile Google nu plac multora (evident, parte din condiţii se regăsesc şi la Microsoft). Dar în acest sens vor fi întotdeauna discuţii, precum şi unii pentru care ele nu au mare relevanţă.

imagine

În timp ce din lista lungă de articole ce le-am văzut se pare că nu mai îmi amintesc pe toate, aş semnala de exemplu de pe Digital Inspiration Compare SkyDrive, Google Drive and Dropbox şi Price Comparison of Online Storage Services; Dropbox is Under Pressure. Tot comparaţii oferă şi AddictiveTips într-un tabel gen Excel: Comparison Of Free Cloud Storage And Sync Services. [Am mai găsit ulterior un articol: Cloud storage: a pricing and feature guide for consumers.] Concluziile cam coincid: Google devine acceptabil financiar dacă vrei peste 100GB. Microsoft bate de departe pentru cei ce vor spaţiu mai puţin, la nivel de câteva zeci de GB. Dropbox stă rău de tot la preţuri, dar nu ştiu dacă pe termen scurt va pierde mulţi clienţi şi… poate şi rearanjează preţurile. Însă toată această tevatură ne aminteşte că mai există şi alţi jucători pe piaţă: SugarSync… mai ştiţi de el? Sau Ubuntu One? În realitate sunt zeci… (câţi mai rămân e  altă poveste).

Dar să revenim puţin la Google Drive. Sau Discul Google, cum îi spune pe româneşte. Da, interfaţa programului este încă doar în engleză, ceea ce mă miră: Google are puterea de a face – în special la acest volum de text – aplicaţii în mai toate limbile. Observaţi că la mine spune 85GB. Aşa că primul lucru, chiar dacă mă repet, pe care doresc să îl fac este să subliniez ceea ce Jurgen m-a ajutat să înţeleg: planurile vechi de la Google, tarifele vechi adică, rămân în picioare, pe veci chiar, dacă plătiţi la timp şi vă menţineţi contul activ (detalii aici sau în captura de mai jos – stânga preţuri vechi, dreapta preţuri noi). Mulţi – şi eu la început – se păcălesc văzând noile preţuri, dar omiţând că sunt lunare şi nu anuale. Şi poate încearcă să îşi schimbe planul… dar ţeapă: Google e scump, e mult mai scump decât săptămâna trecută. De ce? Pentru că săptămâna trecută spaţiul nu valora cât săptămâna aceasta. Google şi Microsoft au gândit la fel, au tăiat, dar Microsoft a rămas mult deasupra Google ca atractivitate la preţ. Revenind la cazul meu, fericit, se pare că dacă plătesc anual 20usd voi avea pe mai departe +80GB, ceea ce e minunat… dacă o să am nevoie. Eu practic am pachetul vechi de 20usd pentru poze, şi încă nu ştiu dacă Discul Google mă va interesa concret, dincolo de teste.

imagine

A doua observaţie: puteţi folosi sincronizare parţială, şi atunci de exemplu puteţi lăsa ca anumite foldere din Discul Google să fie doar online, fără replică locală. Aşa Discul Google e şi pentru depozitare şi pentru sincronizare. Am văzut că unii privesc partea cu sincronizarea ca ceva negativ: e ceva extraordinar de bun, iar cui nu îi place poate să nu îşi instaleze clientul de PC sau să sincronizeze selectiv. Atât cât am ajuns eu să văd, programul pentru sincronizare se descurcă bine. Viteza e acceptabilă. Un minus ar fi poate iconiţa care se animă prea subtil pentru ochiul meu atunci când are loc o sincronizare. La Dropbox e mult mai clar vizibil. În rest am chiar puţine reproşuri de făcut: Google Drive se mişcă bine şi ca program şi webaplicaţia. Preţul şi securitatea rămân hibele pe moment.

imagine

Închei cu câteva articole ce privesc şi Google Drive, dar şi competitorii. Şi poate mai completez lista cu articole care mai apar. Ordinea e aiurea (a se citi: la întâmplare).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Sorin spune:

    Ar fi interesanta o prezentare a vitezelor de upload/download pentru conturile platite, dar si cele gratuite, atit pentru (in-sfirsit) aparutul Google Drive, dar si „concurenta” SkyDrive si DropBox. Pentru ca ma gindesc ca pentru bani (si nu putini) vitezele de acces ar trebui sa fie mai mari. Personal, pe SkyDrive am uploadat fisiere cu 60 kilo/s dar am prins constant si 350-400 kilo/s, si am fost cit se poate de multumit, fiind interesat mai mult de partea de stocare, si mai putin de sincronizare sau de a (pre-)lucra fisierele „in cloud”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *