CleanPrint pentru WordPress


Sunt situri unde se justifică tipărirea, şi situri unde nu e nevoie de aşa ceva. De exemplu aici, pe CNet.ro, mă îndoiesc că lumea ar dori să îşi listeze un articol. Pe un sit de ştiri, pe un sit cu sfaturi despre cum să creşti papagali sau la o revistă electronică se poate însă justifica cu vârf şi îndesat. Dacă nu oferi un instrument specializat, majoritatea vor tipări întreaga pagină web :(, adică cu tot cu elemente de design, meniuri, reclame, sidebar-uri. Este de preferat să vii în ajutor, mai ales dacă articolele tale conţin imagini şi unii ar putea să dorească tipărirea materialului fără ele.

imagine

Am descoperit un interesant ajutor în CleanPrint, un plugin pentru cei care îşi dezvoltă siturile folosindu-se de WordPress. Se instalează, activează şi merge din prima, dar aproape sigur veţi dori să umblaţi pe la setări. Înainte să vorbim de setări să explic captura de mai sus: doar când cineva foloseşte pentru prima oară facilitatea de “tipărire curată” va vedea acele indicatoare, ca să ştie unde e butonul de tipar (nu era clar, doar apare acolo o imprimantă?!), dar mai ales instrumentele de editare. Yep, aici pot spune “jos pălăria”. După cum observaţi, poţi opta pentru font mai mic, şi aşa reduci numărul paginilor. În partea de sus apare o estimare a paginilor necesare, aşa că dacă ar fi nevoie de 1,2 pagini mai scazi din font şi îţi încape totul într-o pagină! Mai mult, poţi scăpa de imagini (şi cu undo le readuci). Dacă vă întrebaţi ce face less ink, ei bine, face scrisul cu gri, nu cu negru.

În fine, îţi poţi adăuga o notă, dacă vrei să scrii câteva gânduri înainte de tipărire. Ah, şi să nu uit, cum te plimbi cu mouse-ul peste articol, ţi se marchează cu verde palid blocuri pe care le poţi şterge. Aşa poţi scăpa lejer de părţi ce nu te interesează. Şi nu în ultimul rând să precizez ce se vede clar în captura de mai jos: rezultatul îl poţi trimite la imprimantă, exporta ca PDF sau RTF, ori trimite prin email, sau direct în Dropbox, Google Docs, Box… Ce mai: o paletă impresionantă de opţiuni. Ca minus evident vom avea o reclamă afişată în lateral în timpul procesului de selectare a conţinutului – reclamă ce nu apare la tipar sau export.

imagine

Cât priveşte configurarea pluginului putem să optăm pentru un logo (probabil apare sus în fereastra “deasupra” generată la click pe butoane – nu am testat); să alegem tipurile de butoane şi dimensiunea lor, dar şi care şi unde în pagină să apară; şi când spun unde mai vine şi o a treia secţiune, unde alegem în care pagini din sit să se insereze suita de butoane. Simplu de folosit. Poate nu tocmai pe gustul meu, dar mi-a plăcut prea mult soluţia ca să nu o semnalez mai departe.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *