Inflamaţi cu Flamer?


“Arma de spionaj Flamer” (mi se pare puţin dramatică expresia) i-a panicat pe mulţi, chiar şi pe utilizatori casnici de calculatoare. Citeşti prin ziare (vezi Cel mai periculos virus din lume a atacat Iranul şi Israelul) şi pe diverse bloguri şi, dacă eşti mai slab de înger (sau responsabil???), te panichezi. Vreo soluţie? Vin românii de la Bitdefender cu una: este un progrămel pe care îl puteţi descărca de aici (după versiunea de Windows pe care o aveţi, pe 32 sau pe 64 de biţi) şi care vă va pune răbdarea la încercare până scanează tot… dar măcar vă eliminaţi temerile.

imagine

Dacă vreţi şi alte puncte de vedere (nu soluţii, căci se pare că pe moment doar Bitdefender are soluţia), puteţi citi un amplu material Questions and Anwers de la Kaspersy. Eu închei citând din comunicatul Bitdefender despre “cel mai complex şi periculos instrument de spionaj electronic descoperit până acum, cunoscut sub denumirile de Flamer sau Skywiper”:

Acesta poate fura informaţii sau parole, poate înregistra conversaţii, poate crea capturi de ecran sau chiar intercepta terminalele echipate cu Bluetooth aflate în apropierea calculatorului. Setul de instrumente Flamer, despre care se crede că ar fi la originea uneltelor de spionaj Stuxnet şi Duqu, se răspândeşte prin reţelele locale sau prin intermediul stik-urilor USB portabile. ”Flamer este cea mai înspăimântătoare unealtă de spionaj pe care am vazut-o vreodată. Se infiltrează în locuri în care alte instrumente de spionaj nu reuşesc, sustrage informaţii pe care altele nu le pot sustrage şi se asigură că terminalul infectat nu are absolut nimic de ascuns. Din fericire unealta de protecţie dezvoltată de Bitdefender îl elimină rapid şi eficient”, declară Catalin Cosoi, Bitdefender’s Chief Security Researcher.

Flamer nu este doar un instrument singular ci un întreg set aflat sub coordonarea atacatorilor. Ca şi dimensiune a fişierului, este cea mai mare unealtă de atac întâlnită până acum. Cel mai probabil cercetătorii vor analiza Flamer pentru încă câteva săptămâni de acum înainte pentru a-I afla toate funcţiile. Pentru a vedea dacă un computer este infectat cu Flamer, descărcaţi unealta de detecţie şi curăţare a Bitdefender la http://labs.bitdefender.com/2012/05/cyber-espionage-reaches-new-levels-with-flamer/.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *