Windows 8: combinaţii de taste necesare


Ar fi trebuit poate să spun “Windows 8: primele impresii”. Yep, mi-am instalat pe un calculator (mai vechi) pe care l-am ras căci vreau să îl dau la o firmă să îl cureţe pe interior (caut una în Cluj… central… ştiţi?) şi dacă tot era gol, mi-am zis hai să văd cât de minunat e Windows 8. Am luat ISO-ul, l-am scris pe un DVD şi am pornit instalarea: nu am fost atent la secundă, dar undeva la un sfert de oră a fost tot procesul, ceea ce mi se pare foarte rapid. Am pierdut câteva minute cu faptul că la contul Windows Live (sau Hotmail) aveam o parolă de 16 caractere, ce nu putea fi introdusă.

imagine

Am trecut deci pe alt calculator, am schimbat parola şi… gata, apoi am fost în Windows 8, identificat. Doar că în câteva minute trebuia să plec de acasă aşa că nu m-am putut bucura imediat de el. Mi-am spus: “îl închid acum şi văd după-masă”. Doar că… nu râdeţi de mine… nu am ştiut de unde să îl închid! Am pierdut secunde bune până când întâmplător am pus mouse-ul în colţul dreapta-sus al interfeţei Metro (merge şi în colţul dreapta-jos) şi am văzut o bară ce am aflat că se numeşte Charm, am dat click pe Settings şi surpriză: am dat de butonul de închis. La apăsare dă un mic meniu cu trei opţiuni – Sleep, Shut down şi Restart.

Evident că mai apoi m-am obişnuit cu această cale şi am găsit şi scurtături… pentru că sunt un mare fan al scurtăturilor din taste. De aceea m-am gândit ca un prim articol despre Windows 8 (pentru acel public de aici care nu şi-a instalat deja Windows 8 sau nu a depăşit deja acest capitol citind pe alte bloguri) să fie despre combinaţiile de taste mai utile şi poate mai greu de bănuit/intuit. Şi am să încep spunând că meniul Start nu a dispărut – într-un fel – ci a devenit acel ecran de întâmpinare (pe care scrie tocmai… Start). Se activează şi ascunde cu tasta Win, la fel cum în Windows 7 (şi altele anterioare) meniul Start se activa/ascundea. Doar că Win+… s-a diversificat. Astfel:

 • Win+D dă acces rapid la Desktop… desigur, ştiaţi deja
 • Win+E dă acces rapid la Explorer… ah, şi asta
 • Win+C deschide bara Charms (s-a adoptat vreo traducere pentru această bară?)
 • Win+F este pentru căutare, ca până acum, dar în Windows 8 e în interfaţa Metro (sper sincer că a fost îmbunătăţită căutarea de fişiere)
 • Win+H vine în ajutorul celor care vor să partajeze (de exemplu o imagine afişată la un moment dat, ca să o trimiţi rapid prin email unui prieten)
 • Win+K e pentru bara de devices
 • Win+I ne duce la bara cu setări, adică exact ce vedem mai sus – e cea mai rapidă cale spre shutdown: Win+I şi apoi alegem Power şi Shut down
 • Win+W permite căutarea rapidă între setări
 • Win+P este pentru conectarea la proiectoare, ca şi până acum, dar interfaţa e diferită
 • Win+Z, dacă suntem în interfaţa Metro, ne ajută să ajungem la toate aplicaţiile (All apps)
 • Win+X afişează un meniu cu comenzi uzuale (dar nu tocmai pentru începători)

Desigur, ar mai fi multe: Win+R, Win+T, Win+M, Win+săgeţile au aceleaşi comportament ca pe vremuri; şi se poate să mai fi şi altele noi, apărute cu Windows 8 (ex: Win+O, însă cred că merge doar la tablete), dar în lista de mai sus cred că le-am prins pe cele mai importante.

PS: Dacă vorbim strict de închiderea Windows-ului, apropo de ce spuneam mai sus, merge în continuare şi Alt+F4 în desktop.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *