Windows 8: puţintică personalizare


Săptămâna aceasta am avut zi de zi câte un articol legat de Windows 8. Şi poate aţi sesizat că ecranul de start nu a arătat în fiecare articol la fel. Ca să fie mai clar, jos aveţi trei capturi de la acelaşi ecran, dar cu culori diferite. Da, Windows 8 permite această personalizare şi desigur altele multe. Înainte să vedem ce şi cum, o paranteză: aţi citit probabil pe n situri de mişcarea foarte inteligentă anunţată de Microsoft, privind upgrade-urile la 40 usd. Adică undeva la 150 lei. E vorba de o promoţie până pe 31 ianuarie 2013.

imagine imagine imagine

Anunţul oficial îl găsiţi aici (dar, repet, zeci de situri au scris zilele acestea despre upgrade), şi dat fiind că se vorbeşte de 100 de ţări sunt 99% sigur că şi România e inclusă. La momentul oportun am să fac şi eu pasul, poate chiar cu mai multe calculatoare. Dar să revenim la subiect: personalizarea. Totul începe de la Win+I: aţi reţinut probabil această combinaţie că ne duce rapid la închiderea/repornirea calculatorului… dar acolo mai vedem ceva – Change PC settings. Apăsăm şi…

imagine

… şi vedem ceva ca mai jos. Cu alte cuvinte o listă lungă de posibile setări, prima fiind Personalize, adică ceea ce ne interesa. Iar prima personalizare posibilă este pentru ecranul care apare la pornirea sau deblocarea calculatorului (după sleep, lock…). Avem câteva imagini oferite din start dar putem frunzări calculatorul după altele ce le avem… sau ne îngrijim să ni le descărcăm (căutaţi tapeturi pe dimensiunea rezoluţiei monitorului Dvs). Mai sunt şi unele “aplicaţii” ce pot “rula” pe ecranul de (de)blocare, astfel că încă din acel ecran am putea vedea câte mesaje am primit sau alte informaţii vitale.

imagine

Mergem la Start screen acum, de unde putem schimba culorile – adică ceea ce aţi văzut în primele trei capturi. În respectivele capturi am ilustrat trei scheme de culoare, dar am uitat să modific şi “fundalul”, adică acele linii abstracte – avem şase opţiuni pentru aceasta. Cred că schemele de culori vor acoperi multe gusturi, dar sunt sigur că unii se vor întreba de ce Microsoft nu a optat pentru două controale generice de culoare, pentru un control 100% al culorilor. Cum eu unul am găsit o schemă ce îmi place, merg mai departe. De fapt nu, nu am să arăt Account picture pentru că ştiţi ce ar fi acolo: să îţi schimbi fotografia de profil.

imagine

Vă invit însă să mergem în lista din stânga la Users. Aici putem face mai multe lucruri, precum schimbarea parolei sau… acreditarea calculatorului. În acest caz parolele şi diverse setări vor fi sincronizate, aşa că dacă mergeţi la alt calculator şi vă logaţi cu contul Dvs, veţi regăsi aceste informaţii. Dar mie mi s-a părut interesantă facilitatea de a construi o parolă-imagine. Evident e gândită pentru dispozitive touchscreen dar merge şi cu mouse-ul.

imagine

Am dat deci click pe Change picture password, am ales o imagine de pe calculator şi mi s-a cerut să fac trei figuri pe desen: pot fi linii, puncte (apăsări) sau cercuri, în orice combinaţie. Le veţi face de două ori, ca verificare. E important să reţinem că accesul cu parola text rămâne, aşa că nu e o problemă dacă uitaţi gesturile. Ideea e că gesturile – în special cu tableta – ar fi mai uşor de făcut decât scrierea unei parole cu litere şi cifre. Desigur, şi parola-imagine poate fi aleasă cu grade diferite: eu de exemplu am tras o linie în sus pe pod şi am apăsat pe vârfurile a două clădiri. Probabil ar putea fi spartă rapid. Deci fiţi atenţi ce alegeţi ca gesturi/desene.

imagine

Despre adăugarea unui nou utilizator nu prea e mult de spus: parcurgeţi mai mulţi paşi în care vi se cer tot felul de informaţii, pornind de la email (subliniez că nu trebuie să fie adresă hotmail.com, dar se recomandă – pentru integrarea cu SkyDrive ş.a.).

imagine

În fine, revenind la ecranul pentru setări, mai ofer o captură, cu secţiunea Windows Update. După cum vedeţi a găsit un update şi îl va instala automat când va considera de cuviinţă. Ca în orice versiune de Windows, e bine să aveţi actualizările lăsate pe automat.

imagine

OK. Cam atât pe moment. Desigur, e doar o mică parte din personalizarea ce se poate face. Ne-am legat de culori, de imagini la bootare şi deblocare, de parola-imagine. Dar ecranul de start poate fi şi el personalizat cu acele tile-uri (grupare, reordonare, dimensiuni ş.a.). Şi sunt şi alte părţi personalizabile. Dacă merită ceva de scris, voi reveni.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. dor-en spune:

  Tot in meniul Start mai putem face :
  -clic dreapta pe icoanele care nu le folosim si sa dam unpin from start
  -unele aplicatii cu clic creapta le putem dezinstala , ex :readerul implicit , photo , video si nu mai retin acum dar sunt mai multe de care nu avem nevoie
  -iconitele care raman le putem grupa pe mai multe coloane si le putem grupa dupa preferinte prin drag and drop
  – iconitele largi cu clic dreapta pe ele le putem face small
  -cu clic dreapta undeva in start apare in dreapta jos all apps care ne readuc pentru moment in prim plan toate aplicatiile ascunse
  Mai precizez ca pentru imaginile .iso nu mai trebuie instalat nici un emulator , clic dreapta pe imagine si dai mount .
  Deasemenea nu mai ai nevoie de nici un codec pentru vizionarea filmelor .
  Cam atat acum , tot ce am scris mai sus este din experienta proprie , deci testat . Ar mai fi cateva chestii dar nu la ora asta caci nici tastatura nu o mai vad bine .
  Toate cele bune .

 2. cata spune:

  Fratilor eu nu pot sa personalizez, ca mi s-a blocat. Ce pot face?

 3. Sebastian spune:

  Frumos tutorial-ul dar va rog frumos sa faceti unul identic si pentru windows 8.1 . Multumesc anticipat 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *