PhoneGap: de la setul de fişiere web la aplicaţia pentru mobile


Am dat ieri de articolul 10 Solutions for Creating Cross-Platform Mobile Apps, care mi-a atras imediat atenţia. L-am parcurs găsind clasicele recomandări, şi apropo de clasice iată o completare: 16 Mobile Frameworks For Rapid Development. Bun: marii clasici sunt ok, dar până la aplicaţia efectivă e o cale lungă (amintesc că în trecut am acoperit scrierea unei aplicaţii pentru Android). În cele din urmă ochii mi s-au oprit asupra webaplicaţiei PhoneGap Build. Citim acolo: Take the pain out of compiling mobile apps for multiple platforms. Uau… de 10 ori uau…

imagine

În timp ce nu am explorat tot ce poate, vă pot spune următoarele: poţi să îi dai un pachet cu un fişiere HTML (CSS, JavaScript, ce mai trebuie), iar PhoneGap Build construieşte din ele o aplicaţie imediat descărcabilă şi testabilă pentru smartphone-urile cu sisteme de la Apple, Google, Windows, HP ş.a.m.d. Nu mi-a venit să cred. Am luat un singuri fişier HTML care avea un JavaScript simplu pentru nişte calcule. L-am încărcat (da, mi-am deschis un cont înainte) şi în câteva secunde am avut APK-ul pentru Android – l-am testat şi merge perfect! De asemenea aveam aceeaşi aplicaţie şi pentru alte telefoane, mai puţin pentru iOS unde e nevoie de o cheie de licenţă care nu e gratuită.

Repet: mai multe nu ştiu pe moment. De exemplu aplicaţia pentru Android a venit cu o iconiţă anume: se poate ea schimba sau nu? Cât de bine merg webaplicaţiile împachetate cu acest instrument? Chiar merg pe toate sistemele de operare înşirate? Cum e cu iOS? Sunt multe întrebări la care nu ştiu să răspund. Dar ştiu un lucru: PhoneGap Build e o aplicaţie promiţătoare, care poate deschide gustul celor ce ştiu doar HTML spre universul aplicaţiilor mobile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *