MS Office 2013: corectorul e gratuit (oare cât timp?)


V-am spus despre aventura începută cu MS Office 2013, o versiune ne-finală, oferită gratuit de Microsoft mai mult pentru teste (dar credeţi-mă că şi în “producţie” poate fi folosit fără probleme). Lansând MS Word, o primă curiozitate a mea a fost verificarea ortografică. Am început să scriu cu tastatura comutată pe cea românească pentru a sesiza următorul mesaj: Missing proofing tools. De fapt speram să folosească pachetul de la MS Office 2010, pe care îl am instalat, cu corector cu tot. Dar nu… nimic… apoi citind mai departe nota am văzut care mă invită să descarc pachetul.

imagine

Aici vine partea ciudată: am dat click pe butonul Download din bara de avertizare şi am ajuns în navigator la o pagină ca mai jos, de unde am ales Română şi am dat click din nou pe butonul Download. Pe un calculator m-am trezit cu cereri de scuze (ne pare rău, ce căutaţi nu există), pe alt calculator a mers! Ca să fiu sigur, pun linkul: aici. Am mutat cu un stick USB şi am avut pe ambele calculatoare corectorul de limbă română.

imagine

Să vedem ce a ieşit. Da, verifică după regulile şi dicţionarul limbii române, dar merge doar cu diacriticele “noi” sau “corecte”. Adică cu ș + ț, nu cu ş + ţ. Unii poate că scriu deja cu diacriticele “corecte”. Eu am rămas fan al celor “incorecte”, deci pe moment mă simt puţin deranjat de modul în care merge corectorul. Nu e capăt de lume pentru că fie 1) îmi pot face un macro care să facă înlocuirile de rigoare; fie 2) pot merge cu aceste diacritice.

imagine

Acum sunt curios ce înseamnă oferirea corectorului la 0 lei şi 0 bani: aşa va fi şi în versiunea finală? Ar fi excelent! Până acum pachetul Office avea un preţ al lui, iar pachetul pentru corector un alt preţ. Pe de altă parte e cam prosteşte să plăteşti pentru aşa ceva, când (şi Google Docs dar şi) versiunea online a MS Office face corectură gratuit. În plus versiunea online merge pentru ambele tipuri de diacritice româneşti, aşa după cum puteţi observa în captura de mai jos. Înclin să cred că în final pachetul corector va merge tot pe ambele feluri de diacritice, dar şi că va fi contra cost, ca până acum, separat de MS Office. Dar vom vedea…

imagine

PS: Important – chiar dacă am ilustrat doar cu MS Word, instalarea corectorului prezentată mai sus afectează TOATE aplicaţiile din pachetul MS Office 2013.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. dragos spune:

    Salut! Este cineva care stie cum sa faci office-ul sa scrie inca de la deschidere cu noile diacritice fara sa le mai gaseasca office-ul (2013) ca fiind gresite, pt ca eu nu am nici o problema in a scrie cu noile diacritice atat cat timp nu trebuie sa reiau textul ca o recorectura cu noile diacritice..

    Multumesc anticipat!

  2. dragos spune:

    Am rezolvat: trebuie sa schibi din setarile Windows pentru limba, la limba romana nu trebuie lasata decat limba romana standard cele lalate 2 legacy si celalta trebuie sterse sau nu trebuie folosit, pentru ca vor scrie cu vechile diacritice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *