MS Word 2013 deschide PDF-uri… şi spre editare!


Ei, roate se învârteşte şi lucrurile se mai schimbă. Era o vreme când dacă doreai să dai un text doar spre lectură şi tipărire îl dădeai în format PDF. Ştiai că în format PDF va arăta la fel indiferent de calculatorul care îl deschide, de fonturile existente, de sistemul de operare ş.a.m.d. În plus era o vreme când ca să poţi edita un fişier PDF trebuia să îl converteşti cu cine ştie ce programe sau webaplicaţii (e plin CNet-ul de ele – vedeţi tagul PDF de exemplu, sau chiar articolul anterior).

imagine

MS Word 2013 va schimba total situaţia. Am fost dramatic, nu? Ei bine, adevărul e puţin umflat aşa că hai să aflăm realitatea. Partea şocantă este că da, într-adevăr, MS Word 2013 deschide fişiere PDF, nu doar spre afişare ci chiar şi spre editare. Uau… incredibil! Dacă îmi amintesc eu bine, MS Office 2007 a avut probleme cu Adobe când a oferit nativ posibilitatea de a salva în format PDF (vedeţi acest articol din 2007). Apoi a trebuit să pună facilitatea ca o opţiune separată, ce cerea o instalare separată. Oricum, eu şi azi folosesc des salvarea din Word în PDF, când am nevoie. Ceea ce nu puteam era să citesc PDF-uri, cu atât mai mult să le editez. Word 2013 schimbă regulile jocului: în captura de mai sus vedeţi că am deschis un fişier PDF şi îl pot edita!!!

Vreţi să vedeţi fişierul PDF sursă? Este aici. Da, da, vedem că imaginea cu porcuşorul s-a deplasat puţin. Şi că titlul nu e tocmai centrat, ci sunt mutate capetele de linii. Oricum, e mai aproape decât convertirea arătată în articolul anterior. În plus textul e fluid, adică nu sunt rupte rândurile (cum fac majoritatea soluţiilor de convertire). Deci mare minune! Acum ca să fim foarte sinceri, nu editezi, apeşi Ctrl+S şi ai fişierul PDF modificat. Nope. La salvare îl poţi salva ca DOC(X) şi apoi foloseşti Export pentru a-l salva ca PDF. Oricum, trecerea e mai rapidă. O ultimă mărturisire: am deschis şi PDF-uri cu diacritice şi nu le arăta bine, dar la multe le arăta bine, de unde deduc că e o problemă ce ţine şi de modul de creare a fişierelor PDF.

imagine

Concluzia: bravo Microsoft! MS Word 2013 devine brusc mai atrăgător!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. jazz spune:

    Fain!

  2. jazz spune:

    Vad ca rigla de sus si laterala nu mai indica si linii/puncte intermediare intre numere. Asta nu mai e fain…

  3. Foarte puternica aveasta versiune a MsOF. Am folosit foarte mult 2007, iar o versiune destul de buna.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *