MS Word 2013: primele impresii (I)


În mod normal ar trebui să subliniez că vorbesc de varianta “Customer Preview”, dar 99% sigur că în versiunea finală nu vor fi schimbări prea dramatice, cu alte cuvinte cele de mai jos aproape sigur vor fi aplicabile. Şi o a doua observaţie: aplicaţia (ca tot pachetul MS Office 2013) ţine acum cont foarte mult şi de cei care o folosesc cu ecrane care răspund la atingere; testele mele se reduc însă la laptop cu mouse, deci nu pot aprecia cât de touch-friendly este (oricum, garantat este). Acestea fiind spuse, să lansăm noul Word.

imagine

Imediat după lansare avem opţiunile pentru un document nou. Probabil că offline opţiunile sunt mai puţine, dat fiind că multe sunt luate online. Meniul File a fost reorganizat: desigur, când e lansat fără vreun document deschis sunt active doar opţiunile New şi Open. Nu mai avem ca în versiunea 2010 o intrare Recent, ci din Open vom găsi structurate atât documentele recente cât şi folderele recente. Plus acum găsim contul SkyDrive ca şi sursă de unde să deschidem, respectiv salvăm documente. În fine, ca să nu o mai lungesc, sesizăm şi apariţia unei intrări Account în meniul din banda albastră: nu că ar fi obligatoriu, dar MS Office 2013 poate fi folosit identificat, avantajele fiind multe (ex: salvarea documentelor in the cloud).

imagine

O noutate simpatică, dar nu extraordinară, este că dacă deschizi un document şi te-ai oprit la pagina 234 din 549, când îl vei redeschide îţi apare ca un semn de carte ce te ajută să reiei de unde ai rămas: foarte util când vorbim de fişiere maaari redeschise frecvent. Şi dacă tot suntem la captura de mai jos sesizaţi un buton de full screen, dar şi opţiunea MS de a scrie cu majuscule numele taburilor (am mai spus-o: sper până la versiunea finală să scoată majusculele). Dar revenind la început, când am lansat prima oară MS Word 2013 şi am pornit de la un fişier gol, ceea ce m-a frapat a fost curgerea lină a cursorului. Din nou, nu e ceva extraordinar, dar nu se poate să nu sesizezi (per ansamblu, nu doar la deplasarea cursorului) că salturile bruşte sunt înlocuite aici cu curgeri line (chiar şi când sari din cuvânt în cuvânt).

imagine

Ar fi apoi de remarcat modul lectură (Read Mode – accesibil din bara albastră de jos, în stânga la instrumentul pentru zoom). Evident, pe o tabletă trebuie să fie o minunăţie să citeşti un document Word (sau chiar şi un PDF), cu un click în banda din stânga sau din dreapta putând să te întorci o pagină sau să mergi la pagina următoare. Desigur, nici pe PC, cu mouse-ul (sau din taste) nu e de lepădat modul pentru lectură. După mine e o adăugare deşteaptă, ce va face mai potrivit MS Word şi pentru prezentări pe proiector, atunci când ai un text de expus, precum şi pur şi simplu pentru lectură personală.

imagine

Pun şi un screencast cu modul lectură pentru a evidenţia panoul de navigare ce poate fi folosit pentru căutări, dar şi pentru a sări rapid între titluri (presupunând că există) sau între pagini. Iată un viewer reuşit oferit de MS Word!

Şi apropo de viewer. Nu ştiu dacă în PowerPoint aţi folosit opţiunea Broadcast Slide Show. Vă invit eventual să revedeţi articolul PowerPoint expus la distanţă, scris acum doi ani. Ei bine, în mod similar şi MS Word permite prezentare la distanţă. În meniul Share vom găsi opţiunea Present Online. Un click şi prezentarea se încarcă pe web şi primim un link pe care să îl difuzăm audienţei. Aceştia deschid linkul şi văd în navigator exact ce vedem noi în MS Word. Să zicem că ţinem o conferinţă audio: suntem auziţi prezentând, iar pe măsură ce noi derulăm în document, derularea se va face automat (cu o întârziere de 1-2 secunde) şi în navigator la ceea ce văd ceilalţi. Cool!

imagine

Poţi suspenda temporar prezentarea, ca să corectezi ceva de exemplu, şi când apeşi Resume Online Presentation ea se va reîncărca în navigatoare. Atenţie: această facilitate nu este pentru a avea permanent o “vedere” online a unui document. Dacă doriţi aşa ceva, salvaţi documentul în SkyDrive şi daţi linkul de acolo pentru ca oricine să poată vedea (unii şi edita, după cum doriţi) un anume document.

imagine

Mă opresc aici pe moment. Desigur, sunt multe noutăţi, iar pe unele le voi prezenta într-un alt material.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *