MS Word 2013: primele impresii (II)


Continuăm privirea rapidă peste noul MS Office, mai exact peste foarte popularul MS Word, care în versiunea 2013 are desigur tot felul de mici şi mari îmbunătăţiri. Acum vă propun să ne concentrăm puţin pe… inserări. În tabul Insert veţi vedea prieteni vechi (Pictures, Shapes, SmartArt, Screenshot…) şi cunoştinţe noi (Online Pictures, Apps for Office, Online Video…). Dacă unele opţiuni vă apar cu gri e semn că lucraţi în Compatibility Mode, caz în care veţi dori să mergeţi în ecranul File, Info, Compatibility Mode.

imagine

Putem să inserăm imagini de pe calculator, din clipboard, dar mai nou şi de pe web cu Online Pictures (sursele vor fi clipartul oficial, căutările de imagini cu Bing, imaginile din SkyDrive, dar şi din Flickr – probabil în timp vei putea “aproviziona” şi cu alte surse, precum căutările de imagini cu Google). Oricum ar fi, să zicem că am inserat o imagine: vom vedea lângă ea un buton care ne deschide un panou ca în captura de mai sus – acolo avem mai la îndemână diferitele moduri de aliniere, dar şi opţiuni precum “mişcă imaginea dacă se mişcă textul de lângă ea” sau “ţine imaginea fix în pagină, chiar dacă textul se deplasează” (desigur, le-am tradus-o-lărgit eu).

Îmi place mult faptul că după ce ai instalat o imagine:

  • când vrei să o aliniezi ai nişte linii verzi care te ajută
  • când o deplasezi prin text, textul se rearanjează în continui, aşa că nu trebuie să laşi imaginea ca să vezi cum arată într-un anumit loc: vezi clipă de clipă

Poate explicaţiile nu sunt suficient de clare aşa că pun un mic screencast (măriţi pe tot ecranul).

Şi să continuăm cu inserările. Da, putem insera clipuri în paginile unui document! Mai mult, îl şi putem vedea direct din document. Cei cu o versiune inferioară de MS Word vor vedea o captură din clip, imaginea fiind legată (link) spre clipul respectiv. Nu aş recomanda pe moment folosirea acestei facilităţi (dat fiind că alţii nu vor putea vedea imediat clipul), dar vom ajunge şi ziua în care un document Word va include tot felul de lucruri care acum sunt proprii paginilor web (vom avea jocuri flash în pagini de document… de exemplu).

imagine

Cât priveşte aplicaţiile, e o găselniţă nouă a Microsoft. Vom putea să ne folosim din Word de tot felul de aplicaţii dezvoltate nu doar de Microsoft – şi evident unele vor fi gratuite, altele nu. Ele vor extinde MS Word dincolo de limitele actuale… dar mai clar vom vedea când aplicaţiile se vor înmulţi şi vom începe să le folosim frecvent. Aşa că pe moment nu pot spune decât că sună bine… dar aştept să văd. Acum am testat doar Merriam-Webster şi am obţinut un panou lateral care foloseşte online dicţionarul.

imagine

Bine… Cam atât despre inserări. Lucruri noi şi frumoase! Bravo Microsoft!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. pety spune:

    Interesant! Se poate spune ca – in viitor – MS Office poate fi folosit si ca o aplicatie de web? In sensul in care poti suplini unele pagini statice de web cu ajutorul lui Office.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *