Amazon Glacier: pentru backup online


Astăzi există numeroase servicii online pentru backup de fişiere. Unele cu sincronizare, altele doar simplu cu depozitare. Unele dau vreo 2GB gratuit, altele urcă la câteva zeci. Problema e că cu cât dau mai mult gratuit cu atât veţi sesiza că sunt nume mai necunoscute. Şi cine şi-ar pune datele importante în mâinile unui necunoscut? Amazon oferă aşa ceva de mult timp, dinainte chiar de Google Disc. Iată însă că vine acum cu o ofertă foarte-foarte interesantă, pentru firme şi pentru persoane fizice deopotrivă. Se numeşte Amazon Glacier şi este ceva diferit de Amazon S3. În ce sens?

imagine

Amazon Glacier este gândit în cel mai tradiţional sens pentru arhivare. Adică pui acolo o copie de siguranţă şi apoi în principiu uiţi de ea până în momentul în care se întâmplă ceva şi ai nevoie. Aici e cheia: să ai nevoie RAR. Nu e genul de serviciu de backup unde pui şi iei când vrei. Nu vom avea veci o webaplicaţie pe telefon ca să accesăm oricând fişierele. Nu: Amazon Glacier e pentru depozitare de siguranţă şi folosire r-a-r-ă. Bun: dacă îmi vreau datele înapoi ce se întâmplă? Se poate, doar că va dura ore până vor fi făcute disponibile. Aceasta nu e o problemă mare când un HDD de 100GB ţi s-a ars: aştepţi câteva ore ca să recuperezi acele date, pentru că ai fost deştept să le protejezi cu Amazon Glacier.

Deci avantajul mare e preţ extraordinar de ieftin pentru urcarea şi ţinerea datelor; dezavantaj: coborârea lor nu e instant. Dar hai să vedem cât de ieftin este. Păi dacă pentru acel ipotetic HDD de 100GB la Amazon S3 ai plăti peste 150 de dolari pe an, la Amazon Glacier ar fi la 12-13 dolari (cel puţin aşa estimează Digital Inspiration). Aaaaaaaaaaaaaa! Asta da diferenţă, nu?! Pentru depozitare în Irlanda plătim 0,011 dolari pe GB pe lună. Desigur, ca la Amazon S3, se plăteşte şi numărul de cereri de acces, dar e tot ieftin. Cel mai bine este să vedeţi pagina cu preţurile.

Subliniez încă o dată: Amazon Glacier este gândit pentru acele backupuri pe care dorim să le accesăm rarisim, excepţional. Până la 5% din ce ai depozitat poţi totuşi lunar să descarci gratuit. Pentru restul e o taxare, la fel de accesibilă, adică ieftină. O ultimă observaţie: fiind tocmai lansat, serviciul nu are încă clienţi de încărcare (cum are Amazon S3)… dar vor apărea sigur. Şi închei acum cu clipul de prezentare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *