Scurtături din taste cu JavaScript (II)


Dacă vă amintiţi, la începutul anului trecut am scris articolul Scurtături din taste cu JavaScript. Acolo am vorbit despre o bibliotecă jQuery, care atunci mergea şi nu prea mergea (nu ştiu între timp dacă s-a perfecţionat), şi de o soluţie strict JavaScript care era perfect funcţională. În fapt şi astăzi o folosesc în unele proiecte web ale mele. Dar recent am găsit ceva mai bun: MouseTrap. Cum se prezintă vedeţi în captura de mai jos. Nu, nu necesită jQuery, dar da, merge şi în combinaţie cu jQuery.

imagine

Utilizarea este absolut banală!

Mousetrap.bind('1', function() { alert("Ai apasat tasta 1"); });

Evident, putem folosi şi combinaţii, gen shift+5 sau ctrl+h sau alt+ctrl+shift+right. Mai mult, permite – şi aceasta îmi place mult şi îmi lipsea în soluţia anterioară – şi combinaţii succesive, aşa după cum ne-a obişnuit GMail-ul, Google Reader şi alte produse. Cu alte cuvinte putem avea ceva de genul:

Mousetrap.bind('a b', function() { alert("Asa incepe alfabetul!"); });

Inutil să spun că implicit nu se vor genera evenimente dacă scriem o scurtătură într-un câmp text dintr-un formular (dar dacă vrem se poate). Mai multe informaţii în documentaţia din pagina unică a acestei EXCELENTE biblioteci JavaScript.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *