Programarea sarcinilor cu Plesk şi cPanel


Un astfel de articol e supus riscului de a nu fi valabil pentru foarte mult timp doar la capitolul capturi. Esenţa este valabilă pe termen lung. Drept urmare, dacă în Plesk-ul Dvs nu recunoaşteţi aceleaşi icoane sau calea de urmat nu este chiar aceeaşi… adaptaţi-vă. Important e pasul final unde lucrurile vor sta destul de similar orice versiune (şi interfaţă) de Plesk (şi cPanel) veţi folosi. Acestea fiind spuse, să mai lămurim un lucru: de ce sarcini programate? Pentru că poate ai o aplicaţie la care doreşti la sfârşitul săptămânii să primeşti un raport cu nişte date… sau orice altceva merită programat, să se întâmple cu o periodicitate.

imagine

În versiunea de Plesk pe care o folosesc acum, Scheduled Tasks apare la Additional Tools, după cum se vede în captura de mai sus. Următorul pas este să alegem utilizatorul sistem (în principiu unic pe domeniu) şi să dăm click pe Next.

imagine

Suntem aproape! Mai avem un click de dat pe Schedule New Task.

imagine

Şi acum avem de scris efectiv parametrii sarcinii. În primul rând ne asigurăm că Switched on e bifat. Dacă o anumită sarcină nu dorim să se mai execute, dar nici să o ştergem, debifăm şi atunci devine inactivă. Apoi trebuie să indicăm frecvenţa ei. În captura de mai jos vedeţi indicată o execuţie oră de oră, la minutul 0. De ce? Pentru că în afară de minute, unde am pus 0, toate celelalte sunt cu *. Adică execuţie la minutul 0 al oricărei ore, din orice zi din lună, din orice lună, din orice zi a săptămânii. Dacă aş fi pus * şi la minute atunci sarcina s-ar executa în fiecare minut! Dacă punem 3 la ore, atunci se va executa la 03:00AM în fiecare zi. Aţi prins ideea. Din această interfaţă poţi să programezi ca sarcina să fie apelat mai rar sau mai des, după cum ai nevoie. În fiecare joi dimineaţa sau în prima zi a lunii… cum vrei tu.

imagine

Mai există un parametru de luat în seamă: */3, folosit pentru a indica o repetiţie la 3… ore, zile… De exemplu sarcina de mai jos se repetă la minutul 50, tot la 4 ore, în toate lunile anului mai puţin iulie şi august (adică 7 şi 8), în zilele de duminică (0 e pentru duminică, 1 luni… 6 sâmbătă).

imagine

Şi în fine, trebuie să spunem care e sarcina concretă. Pentru aceasta folosim ceva de genul

/usr/bin/wget -O - -q http://www.cevasit.ro/raport.php

unde desigur linkul trebuie adaptat după caz. Prima parte ţine de Linux (vedeţi aici dacă chiar vă omoară curiozitatea) şi nu ne pasionează. Pe scurt permite apelarea URL-ului fără să “scoată” ceva (fără output). După ce salvaţi sarcina s-ar putea să vedeţi că se adaugă > /dev/null 2>&1 – e ok! E tot pentru sistarea oricărui output.

Atât! Adresa apelată poate să execute diverse:

  • optimizarea datelor
  • curăţirea unor date vechi
  • trimiterea prin email a unor date statistice

Nu uitaţi de aceste sarcini şi, dacă sunt intense pentru procesor, aveţi grijă să nu se execute exagerat de des ci exact când vă trebuie.

PS: În cele din urmă m-am gândit să includ aici şi informaţiile pentru cei ce folosesc cPanel. Căutaţi secţiunea Advanced şi acolo Cron jobs.

imagine

În următorul pas ţineţi cont de cele explicate mai sus, cu ce înseamnă * sau */10. Există câteva setări comune din care puteţi alege una ce seamănă cu ce doriţi Dvs, configurând mai departe detaliile, dacă este cazul. În rest lucrurile stau la fel.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *