O introducere în Java, orientată spre aplicaţii pentru Android


Am tot cochetat în ultima vreme cu ideea de a învăţa Java pentru a putea scrie aplicaţii native pentru Android. Pentru moment am scris doar câteva mici-mici aplicaţii (două publicate în Google Play), dar nu în Java, fiind vorba de webaplicaţii (set de pagini HTML+CSS+JS) “împachetate” ca aplicaţii pentru mobile (pentru cei care nu îşi amintesc, epopeea am descris-o în unu, doi, trei părţi, acum un an de zile). Desigur, o aplicaţie nativă e mai rapidă şi are multe avantaje (şi dezavantaje, dar nu discutăm acum), aşa că m-am gândit să văd puţin cât de greu e…

imagine

Ei bine, răspunsul depinde de pretenţii. Ca unul care a trecut prin programare în liceu şi facultate (chiar dacă au trecut ceva ani de atunci), problema mare pentru mine nu este sintaxa Java ci arhitectura obiectuală (chiar dacă am făcut programare orientată pe obiecte), şi mai ales arhitectura în sine a aplicaţiilor pentru Android. De aceea m-am bucurat de acest material structurat în 13 capitole, inegale ca şi complexitate, dar foarte utile. Evident că nu am să le reiau sau să le traduc: cei interesaţi le găsesc acolo. Eu am ajuns undeva pe la jumătate şi am gustat din frumuseţea lor. Subliniez că nu e un material introductiv despre Java, ci unul care porneşte de la premisa că bazele programării le ai, deci te-ai adapta uşor la Java… doar că te interesează “felia” Android, pe care (după o introducere mai largă) o abordează mai în detaliu.

Redau în continuare linkurile spre fiecare capitol în parte. Unele capitole sunt foarte-foarte scurte. Altele sunt lungi şi mai au şi “teme pentru acasă”. Dar din fericire ai şi rezolvările 😉 şi este chiar provocator să încerci pe pielea ta (adică de unul singur) ceea ce ţi s-a explicat şi are acum o parte practică. Mi-a luat ceva să mă obişnuiesc cu LogCat-ul pentru a urmări rezultatele… dar merge. Concluzia? Chiar dacă eu s-ar putea să mă opresc aici (pentru că după lungi reflecţii cred că ambiţia de a scrie aplicaţii native Java o pun în cui… cel puţin o vreme) recomand seria aceasta oricui are astfel de intenţii (mai serioase decât ale mele). Desigur, internetul e plin de nenumărate alte referinţe, iar Biblia rămâne developer.android.com, dar materialul de pe Mobile.Tutsplus.com e o introducere clară şi foarte utilă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *