Din nou despre ştergerea conturilor nefolosite sau nedorite


Primul meu material despre ştergerea conturilor nefolosite sau nedorite a făcut referire la serviciile web mai cunoscute la vremea respectivă şi s-a bucurat de ceva succes având multe vizite şi comentarii. Între timp au apărut multe alte servicii cu funcţii tot mai diversificate iar utilizarea internetului a luat amploare, fiind de fapt deja un lucru banal acum. Tocmai această banalitate şi naturaleţe îi induce pe mulţi utilizatori în eroare şi îi face să scape foarte uşor din vedere măsurile de precauţie cu privire la datele lor personale.

imagine

Majoritatea celor 46 de comentarii la primul articol întăresc această afirmaţie. Tocmai din această cauză reiau şi întăresc unele puncte amintite deja în acest comentariu propriu. Parcurgeţi-le cu mare atenţie şi încercaţi să respectaţi pe viitor cât mai mult posibil aceste sfaturi:

  1. Testaţi întotdeauna un serviciu web pentru o perioadă de timp mai îndelungată (de ex. 4-5 săptămâni) cu date fictive (însă nu ale altor persoane!!!) sau indicaţi doar un username simplu şi o adresă de mail temporară. Dacă serviciul vă satisface aşteptările sau se dovedeşte folositor pentru dvs. atunci vă puteţi deschide un nou cont, de data aceasta pe numele adevărat şi permanent. În orice caz la deschiderea unui cont de orice fel este cerut un singur lucru: discernământ (pentru ce am nevoie de un asemenea cont? de ce tocmai acest serviciu şi nu un altul?).
  2. Atenţie sporită mai ales la site-urile de socializare. Acestea există de mult timp în multe ţări în diferite forme regionale. Foarte multe dintre ele sunt simple replici cu un singur scop: adunarea de date personale gen nume, adrese, adrese email, chiar numere de telefon. Cu acestea se fac banii!
  3. La primele vizite pe un site căutaţi o pagină de contact completă, nu doar un formular pentru emailuri. Site-urile serioase oferă şi o adresă poştală şi un număr de telefon la care reacţionează în timp acceptabil. Un serviciu fără o asemenea pagină de contact dă sigur dovadă de neseriozitate!!!
  4. Dacă un astfel de site vă lezează anumite drepturi iar dezvoltatorii săi nu reacţionează defel rămâne doar drumul la un oficiu de protecţie a consumatorilor sau la un birou de avocatură. Dar poate aveţi un prieten sau cunoscut cu studii de drept care să scrie o scrisoare cât mai convingătoare în termeni legali.
  5. Nu daţi datele de login într-un cont de mail personal niciunei alte persoane. O excepţie se poate face pentru o persoană de încredere care pentru o anumită problemă tehnică vă poate fi de ajutor, dar dvs. să schimbaţi imediat parola după rezolvarea problemei.
  6. Folosiţi parole puternice. Aici pe CNet.ro au fost prezentate unele generatoare şi modalităţi pentru sporirea siguranţei foarte efective.
  7. La ultimul punct trebuie să remarc că din păcate cea mai mare răspundere pentru deschiderea şi utilizarea necorespunzătoare a unui cont o poartă utilizatorul în mod personal. Deci maaare atenţie!

Nu închei însă articolul fără a face o nouă recomandare pentru un site web care ne listează posibilităţile de ştergere a contului pe o mulţime de servicii web. Accountkiller.com oferă pe moment suport pentru 501 de servicii şi aplicaţii web mai mult sau mai puţin cunoscute. Acestea sunt sortate după popularitate, în mod alfabetic, sau după uşurinţa dezactivării, Whitelist şi Blacklist. Pentru fiecare serviciu în parte sunt oferite linkurile spre informaţiile şi paginile de ştergere a conturilor personale. Dar sigur veţi fi surprinşi să vedeţi cum servicii foarte cunoscute ca de ex. Skype şi WordPress nu oferă încă această posibilitate, probabil nici nu o vor oferi într-un viitor apropiat. Oare de ce (nu)?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Lucian spune:

    Azi mi-am verificat un cont de hotmail pe care nu l-am folosit de mult și se pare că a fost folosit de către o companie de consultanță în domeniul patentelor (mărcilor). Cel puțin asta pot deduce din folderul ”Sent”…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *