Mega… MegaUpload… Mega-Cloud


MegaUpload a murit, dar iată că de ceva vreme a renăscut sub un alt nume: Mega. Ar fi trebuit să aibă domeniul me.ga, dacă – probabil – SUA nu ar fi presat Gabonul să suspende domeniul. Oricum ar fi, pe moment putem folosi mega.co.nz pentru a accesa acest moştenitor, îmbunătăţit, al serviciului MegaUpload. Ca în industria divertismentului, scandalul a adus un interes uriaş: cică un milion de persoane s-ar fi înscris pe sit în prima zi de la deschidere. Mai ales că este promis un serviciu “mai mare, mai bun, mai rapid, mai puternic, mai sigur”.

imagine

Probabil partea cu “mai sigur” îi interesează pe cei mai mulţi, şi aici într-adevăr serviciul Mega vine cu o facilitate ne-opţională: criptarea a tot ce încărcăm. Cu alte cuvinte, teoretic doar cei cu parolă pot vedea ce am încărcat… adică doar noi, dacă nu am făcut fişierul public sau nu am dat cuiva parola. Veţi vedea imediat după deschiderea contului că, pe baza parolei (şi a mişcărilor mouse-ului), se generează o cheie RSA de 2.048 de biţi. E mega 😉 important să vă amintiţi parola de la Mega dar să nu fie ceva banal. Pe moment nu se poate recupera parola (ceea ce e cam stupid), dar sigur se va rezolva – cel puţin suprascrierea ei, care ar fi normală… dar care ridică desigur problema accesului la fişierele criptate deja cu vechea parolă. Oricum, unii se întreabă dacă nu cumva Mega păstrează şi variantele necriptate… sau dacă nu cumva toată faza cu criptarea nu este ca ei să poată spună reprezentanţilor legii: “noi habar nu avem ce găzduim, fişierele fiind criptate”.

imagine

La încărcare la mine e mers chiar bine (faţă de alte servicii similare). Dacă viteza vă convine atunci vă interesează desigur limitele: 50GB pentru tot depozitul (planul gratuit), iar pe fişier nu văd să fie limitare (dacă este, îmi cer scuze şi rog să scrieţi în comentarii). Pentru 10usd pe lună sau 100usd pe an puteţi avea de 10 ori mai mult: 500GB. Interfaţa, după cum se vede mai jos, este curată şi intuitivă. Este recomandat să folosiţi Chrome-ul, dar probabil va merge bine şi din alte navigatoare moderne. Poţi trage fişierele cu mouse-ul şi imediat începe încărcarea lor.

imagine

Dacă nu foloseşti Mega strict pentru a-ţi depozita munca, poţi să partajezi fişiere cui vrei dând click pe iconiţa tip link (lanţ) din dreptul fiecărui fişier. Vom avea o fereastră ca cea de mai jos, în care regăsim linkul de difuzat. Acest link nu include numele fişierului de descărcat, ceea ce e de salutat. Bifarea opţiunilor Nume de fişier şi Dimensiune fişier doar adaugă o linie de informaţii, dar nu schimbă linkul, nu îl face mai “grăitor” decât am vrea.

imagine

În fine, închei subliniind că nu s-a deschis paradisul celor ce încalcă drepturile de autor. Citez din politica Mega: If we think it is necessary or we have to by law in any jurisdiction then we are entitled to give your information to the authorities. We reserve the right to assist any law enforcement agency with investigations, including and limited to by way of disclosure of information to them or their agents.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Politica Mega e „cerneală pe hârtie”, căci autorul nu îşi va schimba caracterul şi intenţiile, vezi şi proverbul cunoscut „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba” :). Deja a apărut primul motor de căutare care dă la iveală unele fişiere tare interesante găzduite pe Mega: http://mega-search.me/

 2. ion barbu spune:

  Am deschis un cont, la mega.co.nz.
  Am testat incarcare-descarcare, un fisier de 700MB.

  1. Incarca f.f.bine !

  2. Dar, NU GASESC fisierul descarcat.
  Am cautat pe HDD: „search” pe fiecare disc. Nimic.
  – nu ma intreaba unde descarca.
  – nu apare in downloads (Firefox)

  3. Am instalat „MEGA extensia Firefox”
  la mine nu merge, am dezinstalat-o.

  Ion B.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *