Imprimantă, copiator şi scanner: toate sau nimic?


Un principiu spune că o maşinărie care se laudă că face n chestii deodată, nu face bine nici una. Principiul este bun, nimic de negat. În baza lui am privit şi eu cu scepticism mulţi ani maşinăriile multifuncţionale, fie ele de birotică, bucătărie sau altele. Dar acelaşi principiu are şi limitele lui, sau poate excepţiile ce întăresc regula. De exemplu de mai bine de un an am folosit mai des la birou o imprimantă ce are şi funcţie de copiator şi de scanner. Iar recent am decis să îmi iau una pentru acasă: multifuncţionala Canon Pixma MG4250 wireless.

imagine

Nu m-a interesat o soluţie laser pentru că nu listez foarte mult, nici nu mi-aş permite să îmi cumpăr tonere pentru astfel de imprimări (chiar dacă per listare iese mai ieftin). Reumplerea unui cartuş cu cerneală este apoi clar mai accesibilă şi mai uşoară. Şi cum scannerul mi-a murit de multişor, am decis că 330 de lei sunt o investiţie potrivită pentru nevoile mele. De ce m-am oprit la un Canon? Probabil am fixaţiile mele: am avut şi imprimante HP, dar cu Canon am lucrat mai des şi am fost mulţumit. Şi de fapt ultima mea imprimantă (încă destul de utilizabilă) este tot Canon Pixma (IP1600). Acum strict despre partea de listare, scanare şi copiere nu prea văd ce este de spus. Pentru pretenţii medii, totul e mai mult decât ok. Nu listez color (prea des), deci nu mă pot pronunţa asupra calităţii tipăririi de exemplu de fotografii. Dar pentru documente de birou sunt mulţumit. La fel şi cu scanările: rezoluţia este suficientă pentru nevoile mele. De fapt eu cel mai des scanez pentru a interpreta textul (OCR) aşa că nici măcar nu scanez color – dar evident că multifuncţionala poate.

Şi atunci am să mă opresc la un aspect care mie mi-a adus muuuultă încântare: funcţionalitatea wireless. După configurările de rigoare, care, credeţi-mă, nu sunt grele, avem un mic paradis în casă: putem tipări şi scana din orice cameră! Mai exact putem trimite la imprimantă de la oricare calculator din casă, iar o scanare o putem trimite pe ce calculator alegem. E mare lucru? Este.

 • Pentru că mă deranjează când sunt prins în lucru şi vine un copil şi îmi spune că îi trebuie listat pe a doua zi nu ştiu ce proiect. Acum pot lista de pe calculatorul lor.
 • Sau urăsc când laptopul mi-e strâns în geantă şi îmi dau seama că am uitat să listez ceva: pornesc un alt calculator din casă şi gata (pentru că, da, am toate documentele disponibile pe orice calculator via Dropbox).
 • Iar deunăzi fiica cea mică (clasa I) şi-a scanat singură o carte cu uniţi-punctele (în ideea că mai apoi poate vrea să reia unele desene) singură-singurică, fără să deranjeze pe cineva. Ea întorcea cartea, apăsa butonul, iar imaginile se transferau wireless pe calculatorul mamei ei.
 • Iar pozele pentru legitimaţiile lor la bibliotecă unde credeţi că le-am făcut? La fotograf? Am decupat feţele lor din poze de familie şi am listat color.

Şi mai pot găsi scenarii… Sunt super-mulţumit că am luat o multifuncţională… dar şi wireless! Şi încă nu i-am explorat toate facilităţile. Nu am încercat tipărirea de pe smartphone, nici să folosesc Google Cloud Print, nici să tipăresc automat faţă-verso (care cică e foarte lentă, deci nu e nu ştiu ce plus). Vă las cu o listă de facilităţi din prezentarea oficială.

 • Legătură PIXMA Cloud
  Obţineţi mai mult de la imprimanta dvs., cu libertatea de a imprima direct de pe Internet. Imprimaţi fotografii în câteva secunde, din albumele online stocate în CANON iMAGE GATEWAY sau Google Picasa, fără a folosi un PC. Creaţi calendare, descărcaţi materiale de papetărie şi alte şabloane direct de pe PIXMA Cloud. Imprimaţi ataşamente din Google Docs, mesaje de pe Gmail, fotografii şi fişiere PDF practic de oriunde, utilizând Google Cloud Print.
 • Compatibilitate cu smartphone şi tablete
  Pentru flexibilitate maximă, puteţi imprima de pe, şi chiar scana către smartphone-ul şi tableta dvs., acasă, utilizând aplicaţia Easy-PhotoPrint de la Canon. Cu suportul pentru Apple AirPrint, puteţi, de asemenea, imprima wireless fotografii, e-mailuri, pagini Web şi alte documente de pe dispozitivul dvs. iPhone, iPad şi iPod touch.
 • Reduceţi costurile cu cerneala
  Imprimaţi mai mult cu mai puţine costuri. Cartuşele XL oferă un număr semnificativ mai mare de imprimate decât echivalentele standard ale acestora, asigurând perioade mai mari între schimburi – ideale dacă aveţi volume mari de imprimat. Cartuşele mai rentabile XL FINE vă pot asigura o economie de până la 50% pe pagină.
 • Software creativ
  Reînviaţi amintirile utilizând funcţiile de organizare a fotografiilor din cadrul software-ului My Image Garden, cum ar fi opţiunile de recunoaştere a feţei şi de combinare a fotografiilor în moduri creative pentru imprimare. Acest software unic vă ajută, de asemenea, să scanaţi, să creaţi PDF-uri şi să accesaţi servicii online mai uşor. Aplicaţia Print Your Days vă permite să imprimaţi fotografii direct de pe Facebook.
 • Economisiţi hârtie şi energie
  Imprimarea automată faţă-verso reduce cantitatea de hârtie pe care o utilizaţi şi generează documente faţă-verso cu aspect profesional. Funcţia de pornire automată porneşte automat imprimanta când începeţi imprimarea iar funcţia de oprire automată opreşte imprimanta dacă nu o utilizaţi într-un interval de timp stabilit – economisind astfel energie.
 • Imprimare rapidă şi de calitate
  Sistemul de cartuşe FINE cu picături de cerneală de min. 2 pl şi o rezoluţie de imprimare de până la 4800 dpi oferă niveluri excelente de redare a detaliilor. Cu o viteză rapidă de imprimare a documentelor ISO ESAT A4, de 9,9 ipm monocrom/5,7 ipm color, acesta produce o copie A4 color în aprox. 20 de secunde. Perfect pentru imprimarea rapidă şi de calitate a documentelor şi imaginilor când sunteţi acasă.

A, să nu uit: Foloseşte cartuşele PG-540 (negru), CL-541 (color), PG-540XL (negru), CL-541XL (color). Cartuşele negre se găsesc la 68 lei, respectiv 97 lei cel XL, care duce mai multe tipăriri.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,86 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Sorin spune:

  Folosind doar 2 cartuse (negru si tri-color!), de capacitate normala sau extinsa (XL), imprimantele din aceasta gama (personal am PIXMA MP230) se preteaza la refilare, cu pret rezonabil, sau si mai bine, chiar daca se tipareste relativ putin, recomand un sistem CISS. Este vorba de un sistem CISS universal, fara cartuse, cu preturi incepind de la 65 lei, la care se adauga 4 x 100 ml cerneala, undeva la 7-8 lei/100 ml. Personal folosesc acest sistem de alimentare continua cu cerneala, pentru ca investitia se recupereaza mai ales in cazul tiparirii de documente color, sau fotografii de familie, costul fiind cu mult mai mic decit in cazul tiparirii cu cartuse originale. Calitatea tiparirii este foarte buna si doar circotasii analizeaza cu lupa! In ce priveste tiparirea „la distanta”, usurinta si comoditatea creeaza o placuta dependenta, lipsa cel putin chiar si a unui singur cablu fiind „sesizabila”.

 2. radu.capan spune:

  Interesant. Puteţi da detalii despre CISS? Are legătură cu http://www.cissmarket.ro/ ?

 3. Geo spune:

  + Încărcare hârtie frontal. Spaţiu de manipulare mai puţin.

 4. Geo spune:

  Dar marginea minimă la hârtia A4, cât este?
  Printează fără margini la A4?

 5. Andra spune:

  Din cate observ, am intrebat mai multe firme care furnizeaza sistem CISS inclusiv serviciul de instalare, pentru acest model nu exista sistem CISS la dimensiunile imprimantei si pentru instalare este necesara decuparea imprimantei. Aveti alte informatii? puteti indica un sistem CISS care poate fi instalat fara decuparea imprimantei?
  Multumesc


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *