TimePIN: Parole sigure pentru smartphone şi tabletă?


Potrivit unui recent studiu realizat şi publicat de către serviciul Splashdata.com cele mai răspândite parole sunt totodată şi cele mai nesigure. Locul 1 într-un Top 10 al celor mai nesigure parole este ocupat de către enumerarea de cifre 123456 urmată îndeaproape de campionul anilor trecuţi, termenul password. În clasament se mai regăsesc şi alte parole deja clasice precum qwerty, abc123, 111111 şi iloveyou (o declaraţie de dragoste către hackeri 🙂 ). De evidenţiat ar fi faptul că serviciul Splashdata nu scanează parolele utilizatorilor proprii ci se orientează după liste făcute publice de către diverşi hackeri.

imagine

Rezumând putem reţine: chiar dacă sunt uşor de reţinut, parolele simple sunt absolut nesigure. Pe de altă parte parolele sigure sunt greu de reţinut. Tocmai de aceea este indicat să apelăm la servicii speciale de management al parolelor personale. Unele dintre acestea sunt disponibile gratuit ca programe gen KeePass (are şi variante ca aplicaţii mobile pentru smartphone şi tabletă) sau ca suplimente pentru browsere ca de exemplu QuickPasswords pentru Mozilla Firefox. O altă variantă ar fi să mergeţi pe mâna unei parole master.

Device-urile cele mai răspândite şi mai folosite astăzi sunt smartphone-urile şi tabletele. Multe servicii şi aplicaţii web sunt preinstalate şi predefinite spre utilizare. Tocmai de aceea este foarte important ca accesul la acestea să fie clar restricţionat. În Android este relativ simplu să fie setată o parolă master sau un PIN de identificare, cât de sigură este aceasta/acesta ar fi o altă întrebare şi problemă (vezi studiul amintit la începutul articolului).

imagine

Iată că zilele trecute am dat de o aplicaţie Android care vine cu o idee foarte originală. Chiar dacă la prima vedere metoda pare foarte nesigură, ea poate fi foarte utilă: aplicaţia TimePIN face ca ora exactă indicată pe smartphone sau pe tabletă să devină parola Dvs. pentru logare. Astfel veţi avea la fiecare minut o altă parolă! După instalarea aplicaţiei setaţi un nou PIN standard şi apoi activaţi aplicaţia. Versiunea gratuită oferă logare cu ora indicată, de exemplu ora 19.50 devine parola 1950. Cu 1,99 de dolari puteţi cumpăra versiunea completă care oferă funcţionalităţi suplimentare ca de exemplu dublare (ora 19.50 devine parola 19501950), inversare (0591) şi oglindire (19500591). Atenţie: Dacă veţi folosi această aplicaţie atunci nu spuneţi nimănui de ea! 🙂


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,57 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *