FontSquirrel.com: 226 de familii de fonturi cu diacritice româneşti


Cel puţin aşa susţine Cristian de la Tastatura.info căruia îi mulţumesc pentru semnalare.  Mergeţi aici şi veţi găsi direct secţiunea pentru limba română. Despre sit s-a scris prima oară aici în 2010, de către Jurgen, când nu existau secţiuni pe limbi. Uite ce frumos acum că noi, românii, ne putem găsi fonturile fără să navigăm ca disperaţii într-o mare de fonturi din care prea puţine ţin seama de noi. Desigur, e o evoluţie îmbucurătoare aceea a fonturilor ce includ diacritice pentru tot/cât mai multe limbi.

imagine

Desigur, puteţi vedea cum arată diacriticele, cu diversele variaţii şi la diverse dimensiuni. Din păcate – dar problema nu are legătură cu diacriticele – unele fonturi nu arată bine pentru scris paragrafe, deşi ar părea. De aceea testaţi. Un relativ minus este descărcarea din afara sitului (poate la o parte) ceea ce ne expune riscului ca respectivele situri să nu meargă sau să fi schimbat ceva. Altfel doar cuvinte de laudă şi mulţumiri lui Cristian pentru amintirea acestui sit, în esenţă pentru semnalarea secţiunii speciale pentru limba noastră.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Gabi spune:

  Multumesc! Aveam nevoie de asa ceva ;).

 2. Cristian spune:

  Fonturile nu vin toate cu același simbol grafic pentru ş și ţ cu sedilă. În captura de ecran de mai sus ş e cu sedilă, iar ţ este cu vigulă.

  Asta deoarece ţ cu sedilă nu există oficial în nicio limbă.

  Ş cu sedilă există la turci, de aceea ş există în fonturi.

  Iar noi aveam oficial ș și ț cu virgulă. Vezi captura de ecran scrisă cu ș și ț cu virgulă. Arată mult mai bine, nu?

  Dar ce ne facem dacă ne-am obișnuit să scriem cu aranjamentul „moștenit” de la Microsoft, cel QWERTZ? Am făcut un driver actualizat. Are ș și ț cu virgulă, simbolul €-uro, ghilimelele românești. Pentru mai multe informații vezi http://tastatura.info.

  Haidem să îngropăm sedila războiului 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *