ownCloud pentru „norul” personal


În sfârşit am reuşit ceea ce mi-am propus de foarte mult timp: mi-am instalat propriul „nor” în web. Am nenumărate conturi la servicii de cloud hosting precum Google Drive, DropBox, SkyDrive (acum OneDrive), Box, Wuala, Mega ş.a.m.d., pe care le-am folosit şi încă îmi mai sunt de folos, însă de multe ori mi-am dorit ceva mai mult, mai personal. Săptămâna trecută am trecut la lucru, asta deşi îmi este clar că datele încărcate pe net nu sunt niciunde sigure 100% (la o adică şi serverul pe care îmi depozitez acum unele date poate comunica cu NSA şi alte servicii de securitate extrem de curioase).

imagine

ownCloud este platforma Open-Source care îmi permite să experimentez cu propriul serviciu de cloud hosting. Primii paşi ai instalării presupun că aveţi destul spaţiu pe web la providerul de încredere (indicat ar fi să începeţi cu cel puţin 1 GB), o bază de date (de ex. MySQL) precum şi un client FTP care să vă încarce platforma pe serverul dvs. (atenţie: arhiva dezpachetată atinge un volum de 60 MB). Dacă platforma este încărcată pe server, mergeţi la url-ul directorului cu numele de ex. nor (http://www.numesite.ro/nor), aici indicaţi numele de utilizator dorit, o parolă cât mai sigură şi celelalte informaţii cerute, legate de baza de date. După terminarea instalării sunteţi conduşi direct în interfaţa ownCloud unde imediat şi neapărat indicaţi o adresă de e-mail la setările contului dvs. de administrator (eu la prima instalare mi-am uitat parola şi cum nu aveam indicată nici o adresă de e-mail… a trebuit să instalez totul din nou 🙁 ). Cei care folosesc alte servicii de cloud precum cele amintite la începutul articolului nu vor avea probleme în utilizarea propriului „nor” pe web.

imagine

Sunt oferite diferite funcţii foarte utile: crearea de noi directoare, redenumire de directoare şi fişiere, încărcare de date în diferite formate prin drag & drop, previzualizarea acestora (imagini, materiale audio şi documente în format ODF), împărtăşirea datelor cu parolă şi data eliminării lor, indicarea versiunilor datelor, suport pentru sincronizarea calendarelor online (de ex. Google Calendar), suport WebDAV şi API pentru dezoltarea unor aplicaţii suplimentare. Sincronizarea datelor se face utilizând clienţii software pentru Windows, Mac şi Linux (aceştia sunt gratuiţi) precum şi aplicaţii mobile pentru Android (0,79 €) şi iOS (0,99 €).

Noua versiune ownCloud Server 8.0 tocmai a fost lansată pe 9 februarie 2015, ce oferă ea puteţi viziona în videoclipul în limba engleză de mai jos. Un demo al aplicaţiei puteţi urmări aici. O alternativă ceva mai complicată, dar mai profesională pare a fi Pydio.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *