ASP vs HTML


ASP vs HTML

Mai mulţi prieteni m-au întrebat de ce lucrez în ASP şi nu în HTML sau de ce în ASP şi nu în PHP? La prima întrebare răspunsul este: pentru că odată ce ştii ASP, cu greu te mai întorci la HTML (pur). La a doua întrebare: pentru că ASP este mai intuitiv, pe când PHP – deşi mult mai puternic ca limbaj – este puţin mai dificil de învăţat (în plus PHP este folosit în special sub Unix, pe când ASP este produs al Microsoft, deci pentru Windows – sistemul de operare pe care îl folosesc).

Am început cu aceasta pentru a explica de ce articolul acesta va trata ASP vs HTML şi nu ASP/PHP vs HTML. Vom trece în revistă, împreună, câteva din facilităţile ASP care îl impun în faţa HTML. La secţiunea manuale veţi găsi un manual de ASP, aici vom face doar o introducere comparativă. Începem deci?

„HTML la gunoi şi ASP pe piedestal?”

Nu! Să lămurim de la început: ASP fără HTML nu poate exista. ASP este de fapt o îmbunătăţire a HTML. De aceea am spus mai sus că odată ce înveţi ASP cu greu te mai întorci la HTML pur. ASP se construieşte pe baza la HTML. [În acest articol pornim de la premiza că cunoaşteţi HTML.] Încă nu înţelegeţi poate prea multe. Să continuăm, însă, cu avantajele ASP.

Din experienţa mea de lucru în ASP, trei sunt atu-urile fundamentale oferite de această tehnologie, şi care nu pot fi deloc sau doar cu greu acoperite de HTML.

  1. unitatea şi simplitatea manipulării designului sitului
  2. dinamicitatea paginilor
  3. folosirea formularelor şi lucrul cu baze de date

Vom încerca să explorăm cele trei atu-uri enumerate mai sus. Dar – din moment ce poate veţi dori să testaţi pe propriul calculator aceste atu-uri – trebuie să vă previn mai întâi de un lucru. Trebuie să vă instalaţi un server ASP pe calculator. Nu vă speriaţi, este simplu: consultaţi pentru aceasta un mic manual de instalare a serverului.

Şi un alt semnal de alarmă: acest manual presupune că ştiţi HTML (nu puteţi trece la ASP fără să ştiţi HTML) şi mai mult, că stăpâniţi şi ceva JScript (sau VBScript – deşi codurile scrise în acest manual sunt în JScript, veţi deduce cu siguranţă ce fac ele).

Bine. Să trecem la atu-uri!

Unitatea şi simplitatea manipulării designului sitului


Pagini: 1 2 3 4 5

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 3,67 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Andrei spune:

    Sunt impresionat.

  2. Vio spune:

    Imi place cum gandesti. E ok.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *