Şah pentru toţi: Fritz 7


Creat de echipa germană a game-designerilor de la Eidos Interactive, Fritz 7 este, neîndoielnic, unul dintre cele mai puternice programe de şah din lume destinate computerelor personale. Bazându-se pe o bază de date ce cuprinde sute de mii de partide, el poate da bătăi de cap (dureroase) chiar şi unui Mare Maestru al sportului minţii. De altfel, Fritz învinge frecvent jucători profesionişti, culegând lauri pe la turneele unde participă înscris fiind de creatorii săi. Pe scurt, Fritz 7 este un Mare Maestru electronic, adică un jucător extrem de greu de învins.

Partea care nouă ni s-a părut, însă, chiar mai utilă decât jocul propriu-zis cu partenerul cyber-inteligent, este capacitatea programului de a însoţi în pregătirea sa un jucător ce vrea să deprindă temeinic principiile jocului pe eşicher. O serie de opţiuni bine gândite vă permit să analizaţi, să studiaţi, să rejucaţi partide celebre sau propriile partide, reflectând asupra strategiei sau tacticii folosite. Dacă doriţi, puteţi oricând să vă opriţi atenţia asupra uneia dintre cele trei etape ale oricărei partide complete: deschidere, joc de mijloc, final. Fritz 7 e deci antrenorul electronic ideal pentru cei ce vor să înveţe şahul.

În eventualitatea că veţi îndrăzni să vă confruntaţi cu el, puteţi începe cu partide blitz, de 5 minute, sau cu partide de 30 de minute. Apoi, puteţi încerca partide ca în marile competiţii, cu 40 de mutări la două ore de joc. O altă setare posibilă e aceea de turneu, în care veţi evolua alături de mari maeştrii (digitali, desigur) precum Jan Timann, Anatoli Ivanciuk, Arthur Yusupov, Gata Kamsky şi alţii de aceeaşi anvergură. Dacă nu faceţi faţă există posibilitatea să primiţi din partea lui Fritz 7 un avantaj menit să echilibreze partida: fie o piesă în plus, fie un timp de joc suplimentar. Oricum ar fi, Fritz 7 este un partener foarte serios pentru iubitorii sportului minţii, tineri sau vârstnici, începători sau avansaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,75 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. laurentiu spune:

    cum pot juca sah cu fritz7

  2. pittboul spune:

    Cum pot juca sah cu Fritz 7?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *