Câmp minat pentru creier


Nu ştiu când a apărut prima oară jocul MineSweeper, dar cert este că oricine nu foloseşte computerul doar de ieri ştie despre joc. Poate că pentru primul Buletin IT ar fi trebuit să alegem un joc mai impresionant, dar ne-am oprit la acesta din două motive: pe piaţa jocurilor gratuite majoritatea sunt de logică; şi apoi dacă tot suntem la început, să o luăm cu începutul 🙂 Evident, fiţi liniştiţi, nu ne-am propus să vă explicăm jocul original de sub Windows. În cele ce urmează veţi afla despre cum a evoluat acest joc, despre versiuni noi produse de fani ai jocului, fiecare aducând câte ceva nou clasicului joc.

Astfel ajungem la o primă clonă, numită MineMaster (daţi click şi ajungeţi la pagina producătorului de unde puteţi descărca acest joc). Ce aduce nou această clonă? În primul rând ar fi skin-urile care, deşi nu sunt extraordinare, oferă totuşi o variaţie jocului iniţial (aveţi alăturat o captură cu skin-ul Garden). Apoi ar fi zidurile ce pot fi introduse sau nu în joc, respectiv protecţiile (totale sau parţiale) împotriva bombelor explodate. Per ansamblu mici schimbări şi o haină cu ceva îmbunătăţiri.

Înainte de a trece la următoarea clonă aş aminti că există şi un sit dedicat acestui joc, www.mine-sweeper.com, unde puteţi juca online. Evident, jocul este limitat grafic şi nu are nici o modificare faţă de original (mai puţin interfaţa). Oricum, poate fi o opţiune bună dacă doriţi să jucaţi MineSweeper online, fără să mai descărcaţi un program pe propriul calculator.

Din fericire MineSweeper are şi o clonă extraordinară: #1 Free Minesweeper. Cu o grafică excepţională, însoţită şi de sunete bine alese, această versiune aduce în actualitate vechiul joc. Atunci când nimeriţi peste o bombă, tabla va sări realistic în aer şi veţi vedea chiar cum ard zonele afectate de „deflagraţie”. Fundalul nocturn este animat, dar în acelaşi timp calmant. Chipul galben a fost înlocuit de chipul unei prinţese roşcate a cărei faţă dezolantă atunci când plânge, vă va face să vă gândiţi de două ori înainte de a da click pe un pătrăţel. Puteţi juca la nivel de începător, mediu sau avansat, ori să vă setaţi Dvs dimensiunea tablei. Scorurile sunt păstrate într-un tabel al învingătorilor. Dacă nu ştiţi regulile jocului, prinţesa cea roşcată vi le explică pe îndelete. În fine, jocul poate fi jucat în fereastră sau pe tot ecranul. Suficiente motive dacă îndrăgiţi MineSweeper să treceţi la această clonă.

Am lăsat la final o clonă ce aduce în sfârşit o noutate majoră în regulile de joc. În Jimmy Mine obiectivul nu mai este să marcaţi toate minele de pe tablă, ci este cumva mai personal. Dvs sunteţi Jimmy, şi la începutul jocului vă aflaţi în afara câmpului minat, pe partea stângă. Evident, trebuie să ajungeţi pe partea dreaptă, fără să călcaţi pe vreo mină. Pentru aceasta aveţi în partea dreapta-jos a ecranului un indicator, trei cercuri, care sunt de regulă albe: când devin roşii, câte roşii sunt atâtea mine există lângă poziţia curentă a lui Jimmy. Şi în jocul original norocul este un factor hotărâtor, dar în această clonă mi se pare că ai mai multă nevoie de noroc decât de inteligenţă. Oricum, aduce o variaţie interesantă. Nu vă recomand să jucaţi prea mult Jimmy Mine, pentru că altcumva vă veţi trezi că în timp ce umblaţi prin casă sau pe afară vă veţi opri brusc, ezitând, neştiind unde să păşiţi: „în faţă? în stânga? în dreapta? unde o fi bomba?”

#1 Free Minesweeper rămâne cu adevărat number one. Pentru câteva minute de relaxare acest joc poate fi o opţiune bună.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *