AudioGrabber


Să începem cu două scenarii. Primul: aveţi numeroase CD-uri audio şi aţi dori să le luaţi cu Dvs la servici să zicem. Dar de ce să luaţi 10 CD-uri când puteţi lua unul singur, pe care să compactaţi toată această muzică? Al doilea: aveţi pe CD-urile audio câteva piese preferate, pe care aţi dori să le faceţi pe un unic CD (selecţia Dvs!). În ambele cazuri aveţi nevoie de un program care să treacă muzica din format audio într-un format recunoscut de calculator: WAV, MP3, OGG sau altele. Pentru aceasta aveţi nevoie de AudioGrabber. (Notă: pentru al doilea scenariu aveţi nevoie ulterior de încă un program care, invers, să scrie piesele MP3 într-un CD audio, dar despre acesta vom vorbi altă dată.)

AudioGrabber a fost până la începutul anului 2003 shareware. Apoi dezvoltatorul lui a considerat că eforturile lui au fost răsplătite financiar aşa că a decis să îl facă freeware. Astfel avem la dispoziţie unul din cele mai bune programe de convertire a unui CD audio în format MP3. Presupunem că aveţi programul descărcat. Mergeţi la pagina www.audiograbber.com-us.net/download.html pentru a mai lua câteva lucruri utile. Primul download util este LAME MP3 DLL (veţi ajunge pe situl ce dezvoltă encoder-ul de MP3, îl descărcaţi de acolo, ca arhiva ZIP, pe care o despachetaţi în directorul programului AudioGrabber). Şi tot de la această pagină puteţi lua fişierul Romanian.lng, cu traducerea interfeţei programului în limba română (se salvează tot în directorul programului, după care puteţi seta limba din meniul File -> Choose language).

Să vedem ce ştie să facă acest program.

Programul este, printre altele, un player de CD-uri audio. Pentru aceasta puteţi folosi butoanele din banda de stare (banda de la baza programului) unde aveţi cu simbolurile clasice butoanele de play, pause… Desigur, există player-e mai bune, dar AudioGrabber include aceste funcţii în caz că doriţi dintr-un anume CD audio să convertiţi doar anumite piese: nu este nevoie de un alt program, le puteţi asculta chiar aici.

Programul ştie să consulte baza de date internaţională de CD-uri audio pentru a depista informaţiile despre CD-ul introdus. Dacă îl găseşte, va completa titlurile pieselor, numele artistului, numele albumului, anul producerii şi genul acestuia. Aceasta vă poate scăpa de efortul introducerii manuale a informaţiilor (după cum ştiţi, ele se vor memora în piesele MP3). Desigur, baza de date freedb.org nu conţine chiar toate CD-urile din lume. De exemplu unele CD-uri româneşti s-ar putea să nu le găsiţi. Dacă doriţi ca alţii să vă fie recunoscători, puteţi introduce manual informaţiile şi apoi să le trimiteţi la baza de date freedb.org (vedeţi meniul CD -> Supune la CCDB, după cum găsim în meniul tradus).

Programul poate converti piesele audio în diferite formare de muzică compactată. Cel mai „necompactat” format este cel WAV. O piesă audio înseamnă de regulă câteva zeci de mega de fişier WAV. Dar puteţi salva şi ca MP3 sau OGG, fişierul devenind de doar câţiva mega. Deja mai sus am indicat encoder-ul LAME, pe care l-aţi descărcat şi dezarhivat în directorul AudioGrabber. Pentru a configura cum să se facă compactarea muzicii, apăsaţi pe butonul MP3 din bara de instrumente. Dacă setările sunt OK, atunci apăsaţi mâna sub care scrie Grab! şi astfel va începe automat procesul de compactare în formatul specificat de Dvs.

Totul este foarte simplu, după ce v-aţi obişnuit puţin. Pentru cei care doresc să vadă exact ce şi cum se face, am inclus în acest articol un fişier Flash în care am explicat pas cu pas ce şi cum se face. Daţi click pe butoanele INAINTE şi INAPOI pentru a parcurge prezentarea. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Ciprian spune:

    Salut! Am si eu o intrebare: cum fac si eu un CD audio din mp3 in cda? Am inteles ca CD originale sunt facute in format CDA. Daca gresesc poti sa-mi dai tu un raspuns. Vreau sa fac asta pt masina (am magazie de cd philips) si citeste numai cd originale. Astept raspuns de la tine cat mai repede.

  2. radu.capan spune:

    Salut. Am raspuns solicitarii intr-un articol publicat aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *