ClocX


Aţi citit sau auzit poate la ştiri că de săptămâna trecută România are o oră exactă oficială. Biroul Român de Metrologie Legală a pus în funcţiune un etalon naţional de timp, care are o eroare de o secundă la 25.000 de ani. Şi cică ne-am putea regla ceasurile după ora oficială folosind situl www.mtp.inm (?), sit inexistent la ora actuală. Pentru moment rămâne să ne încredem în ceasul de pe mână, sau în cel de la calculator. Şi iată că am ajuns la subiectul prezentării: un superb ceas – nu, nu e elveţian, ci ceh – ce vă poate decora ecranul şi poate face chiar mai mult decât atât. Este vorba de ClocX.

Desigur, sistemul de operare are deja un ceas, afişat în colţul dreapta-jos. Dar nu e aşa frumos ca ClocX ;). Şi dacă cel ales în imaginea din dreapta nu vă place, puteţi oricând opta pentru una din zecile de feţe, cu care vine implicit programul sau pe care le puteţi descărca de pe situl ClocX. Câteva mostre am pus în partea stângă. De un lucru cred că ne-am convins: arată bine şi din memorie ocupă un spaţiu acceptabil. În plus ceasul poate fi scalat (redimensionat), în Win2000 şi WinXP îi puteţi seta transparenţa, şi pentru a nu vă încurca la click-uri puteţi seta Click through. Ceasul are o iconiţă în systray de unde puteţi apela meniul (sau cu click dreapta pe el, dacă nu aţi setat Click through). Este disponibil în foarte multe limbi, dar în română încă nu 🙁 Studiaţi cele trei tab-uri de la Options pentru a vedea ce se poate configura la el (ultimul tab, cu plugin-uri, probabil urmează să fie dezvoltat în timp; eu acum pe situl ClocX nu am descoperit plugin-uri).

Dar, după cum spuneam, ClocX este mai mult decât un ceas. Ştie să afişeze şi calendarul, dincolo de limitele calendarului sistemului de operare. Astfel că eu am putut să ajung la anul naşterii mele şi să văd că m-am născut sâmbăta, şi că în 2050 (dacă voi mai trăi), ziua mea va cădea duminica. Şi dacă acest calendar nelimitat nu vă impresionează, atunci să vorbim despre sistemul de alarme ce se poate asocia acestui ceas. Puteţi să setaţi o alarmă care să se declanşeze odată („poimâine la 12 să dau telefon la şefu”), zilnic, săptămânal („vinerea să merg la film”), lunar, anual, ori la un anumit interval în minute („din 8*60=480 în 480 de minute să iau antibioticul”). La un eveniment puteţi alege patru acţiuni. Puteţi alege deci să apară o fereastră cu un anumit text, sau/şi să declanşeze un sunet sau un film video, şi/sau să execute un program, şi/sau să închidă calculatorul. Posibilităţile sunt multe: să zicem că doriţi să ascultaţi muzică mp3 seara – setaţi ca la ora 12 ClocX să închidă calculatorul; sau tot seara daţi să inscripţioneze un CD şi durează mai mult – vă culcaţi dar nu înainte de a-i seta să închidă peste 30 de minute calculatorul; ş.a.m.d.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *