Alb-negru… şi color


Priviţi imaginea alăturată… În afară de faptul că o vedeţi pe fiica mea, ce observaţi? Nu, nu este o imagine obişnuită. Pare a fi o imagine alb-negru (de fapt în nuanţe de gri), dar personajul central este color. Este un „trucaj” relativ uşor de realizat. De la fotografii a trecut şi la video: aţi sesizat poate videoclipuri care sunt alb-negru doar solistul sau un anume element fiind color. Vom vedea în cele ce urmează cum se poate obţine acest efect, şi de data aceasta am renunţat la programul meu favorit, Paint Shop Pro. Am primit un email de la unul din cititorii buletinului nostru, care spunea că ceea ce am scris până acum despre lucrul cu straturile nu se poate face decât cu programe comerciale. Nu este aşa, şi pentru a o demonstra, am folosit în cele ce urmează programul GIMP, un editor grafic gratuit excelent, recomandat în secţiunea de Download a sitului nostru.

Să pornim deci la drum! Am deschis deci imaginea originală. Am apăsat apoi CTRL+D pentru a face o copie a ei, pe care am transformat-o în alb-negru folosind din meniu Image -> Mode -> Grayscale. Am activat apoi fereastra cu straturile (layers) folosind CTRL+L. Având activă imaginea în nuanţe de gri, am tras stratul cu mouse-ul din ferestra cu straturi peste imaginea color. Rezultatul? Imaginea color a mai primit un strat deasupra, cel cu imaginea în gri. Cu click dreapta pe stratul color, am selectat din meniu Duplicate Layer. Stratul tocmai creat l-am mutat în sus, folosind săgeata în sus de la baza ferestrei cu straturi. Apoi am şters stratul color de la baza imaginii (click dreapta pe strat, şi am ales Delete Layer).

Straturile au ajuns deci să arate ca în imaginea din stânga: sus stratul color, sub el stratul în nuanţe de gri. Cealaltă imagine, poate fi închisă: vom lucra de acum pe imaginea activă, cu două straturi. Şi ce avem de făcut este deja intuibil: vom şterge cu grijă imaginea color peste tot, mai puţin peste – în cazul nostru – fetiţa mea, aşa că în spate se va vedea imaginea gri. Desigur, este nevoie de ceva răbdare şi îndemânare pentru a şterge exact pe contur. Eu am folosit radiera (SHIFT+E) pentru a elimina zonele mai mari. Pentru ştergerea apropiată de contur am folosit lasoul (F) şi, cu imaginea mărită, am mers cât mai fidel pentru a lăsa color ce vroiam color, şi alb-negru ce doream alb-negru). Rezultatul îl vedeţi în partea dreaptă.

Atât! Foarte uşor. Iar pe alte poze puteţi obţine efecte mai spectaculoase, după imaginaţie.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. eu spune:

    Ori sunt eu prost si nu pricep, ori nu ai explicat tu cum trebuie… ca nu am inteles… nu reusesc.

  2. Gabriel spune:

    Nu stiu cum ai facut… dar mie nu mi’a reusit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *