Gratuit? Nu miroase prea bine!


Ce frumos ar fi să trăim într-o lume în care să poţi să ai încredere în ceea ce cumperi… dar şi în ceea ce poţi primi ori lua pe gratis! Dacă este să ne limităm la universul IT, conform specificului buletinului nostru, „ţeapă” poţi lua şi cumpărând ceva dar şi luând ceva pe gratis. Există firme care sunt specializate în vânzarea unor produse gratuite! Ştiaţi de exemplu că puteţi şi cumpăra Gimp (editorul grafic) pentru Windows? Da, este un program gratuit, dar îl puteţi şi cumpăra, dacă vizitaţi anumite situri (ei, în acest caz chiar e legal ce fac acele firme; dar în majoritatea cazurilor nu este legal).

Oricum, la această rubrică de „Sfat” m-aş opri la lucrurile gratuite, care din păcate de atâtea ori sunt foarte costisitoare, din alte puncte de vedere. Şi două sunt exemplele cele mai răspândite, căci sunt de mare interes: screensaver-ele şi jocurile. Foarte multe screensaver-e, excelent realizate, circulă pe Internet ca gratuite. La instalare însă, mai vizibil sau nu, pe lângă screensaver se pun pe calculatorul Dvs şi diverse aplicaţii adware sau spyware. Astfel pe calculator apar ferestre cu reclame, sau ferestre ce se încarcă în background. Sau apar accesări la Internet (le „vedeţi” dacă aveţi un firewall) prin care sunt transmise unui server date despre Dvs, despre traficul Dvs, despre aplicaţii Dvs, ş.a. Problema este similară la jocuri, şi aici existând din păcate multe jocuri bune, dar „împachetate” cu adware şi spyware. În buletinul nostru IT căutăm să prezentăm jocuri şi screensaver-e curate, acordând mare atenţie surselor, să nu nimerim peste astfel de programe în mod fals „gratuite”.

Dacă vi se pare că vorbesc teorie, descărcaţi de exemplu screensaver-e de la Freeze.com sau din alte surse care bat la ochi ce minunăţii oferă gratuit. Apoi (nu neapărat apoi, chiar şi acum!) scanaţi-vă computerul cu programe anti-adware şi anti-spyware (precum Ad-aware SE Personal sau Spybot – Search & Destroy, vedeţi secţiunea Download) şi veţi vedea rezultatul.

În nici un caz nu am vrut să panichez pe cineva sau să vă fac să nu mai aveţi încredere în servicii gratuite. Doar să vă atrag atenţia să nu vă aruncaţi înainte la astfel de oferte, ci înainte să „săpaţi” puţin (Google fiind cea mai bună „lopată”) pentru a verifica sursa.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *