Şah (mai mult) pentru începători


MiniMaster este un joc de şah, realizat de un olandez (cu interfaţa în engleză), ce poate oferi mai ales începătorilor şansa de a învinge în acest sport al minţii 😉 Jocul nu excelează nici ca grafică şi nici ca inteligenţă (a calculatorului, adică a oponentului Dvs), dar în schimb este extrem de mic (puţin peste 500kb), ceea ce îl face uşor de descărcat, şi de manevrat (încape chiar şi pe o dischetă!). Pe ecranul de început al jocului aveţi posibilitatea de a seta culoarea cu care doriţi să jucaţi (cu F1), respectiv gradul de inteligenţă al oponentului (cu F2, ceaşca reprezintă nivelul uşor, iar creierul cu fulger, evident, nivelul „greu”). Pentru a muta trebuie să vă folosiţi de săgeţi, cu un pătrat alb având marcat locaţia curentă.

Pentru pioni nu este prea greu, dar pentru tură, nebun sau regină, acţiunea de mutare a pieselor poate deveni plicitoasă. Algoritmul folosit de autor pentru joc este „minimax”, dar ceva găuri din implementare fac ca uneori calculatorul să ia decizii copilăreşti, cedându-vă uşor piese valoaroase: cu atât mai bine pentru începători! Eu unul am avut satisfacţia de a câştiga, deşi nu sunt deloc un pasionat de şah. Dacă sunteţi la început cu şahul, sau doriţi să îi învăţaţi pe copiii Dvs, MiniMaster poate fi o opţiune bună.

Jocul este realizat în Blitz Basic (cel de săptămâna trecută era în Blitz3D). Este la versiunea 1.0, şi deci poate versiunile ulterioare îl vor face mai bun. Pentru a-l descărca vă recomand două surse, o alegeţi pe care o doriţi: de pe situl autorului sau de pe situl Caiman.us.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. scuze Radu, dar exista softuri de sah mult mai ok pe net, inclusiv realizatae de un colectiv de programatori din Romania (specific: nu sunt programator, ci doar pasionat de sah, antrenor cu licenta). Spre exemplu, media-division.ro au avut amabilitatea sa-mi ofere posibilitatea instalarii pe site-ul meu http://www.sah-online.com, un programel mic de sah, Flash Chess, in schimbul unui simplu back-link; evident, cred ca-i la fel de slab ca si softul asta de-l recomanzi; daca vrei sa-l testezi o poti face la:
    http://www.sah-online.com/chess-program/joc-de-sah-incepatori.htm
    Poate ca ar merita si ei cateva cuvinte de apreciere (nu ii cunosc personal, nu am schimbat cu ei decat 2 mailuri pt accept, desi e plin netul de flash chess pe care-l puteam lua fara acceptul dezvoltatorului… da ce sa-i faci, mi-a fost un pic jena sa dau cu jula).
    In rest, CNet.ro este super ok, foarte multa informatie de calitate, foarte diversificata, detaliata (v-am pus in reader!). Felicitari!

    O zi buna si la cat mai multe articole de calitate!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *