Exerciţii de memorie


Cine nu ştie de clasicele „Memory Game” sau „Concentration Game”, în care ai o tablă cu piese perechi, întoarse, şi trebuie să ghiceşti perechile întorcând pe rând două câte două. Cu cât mai puţine încercări, cu atât mai multe puncte! „Custom Concentration” este un astfel de joc… şi mai mult decât atât. Jocul vine din start dotat cu o serie de piese (animale, flori, mâncăruri…): încărcaţi fişierele cu extensia CCS din directorul programului şi jocul poate începe. Dimensiunea tablei poate fi configurată după cum doriţi, astfel că puteţi juca nivele uşoare (4×3) sau foarte grele (10×6). În statusbar aveţi indicate încercările corecte şi cele greşite şi timpul trecut. Puteţi seta sunetele scoase când aţi găsit perechea sau când aţi greşit, respectivul sunetul de final de joc.

Un minus la program îl reprezintă ciudatul fapt (un bug care probabil va fi reparat în curând), că nu toate fişierele CCS pot fi deschise: deşi este versiunea 1.6, la deschiderea unora dintre jocuri spune că este nevoie de versiunea 1.5 sau superioara 🙂 1.6 nu este superior la 1.5? În fine… Jocul are plusuri mai importante. Dacă vizitaţi situl producătorului, la pagina www.botproductions.com/conc/games.html găsiţi mai multe jocuri gata de descărcat şi de jucat în „Custom Concentration”. Tot de pe situl producătorului vă recomand să descărcaţi dxtxtra.exe dacă aveţi WinXP, iar la finalul jocului nu vedeţi un efect animat cu piesele.

Partea poate cea mai surprinzătoare (că doar de aceea îi spune „Custom”) este că puteţi să vă definiţi şi propriile jocuri, cu propriile piese, sau edita pe cele existente! Daţi click pe butonul Edit şi în noua bară de instrumente va apare butonul New. Vi se cer nişte informaţii (un titlu pentru joc, numele autorului ş.a.) după care puteţi defini imaginea piesei întoarse, precum şi imaginile pieselor: pentru aceasta folosiţi desigur un editor grafic, în care să vă faceţi de exemplu opt imagini de aceleaşi dimensiuni (mici, gen 100×100, 150×150). În dreapta aveţi un exemplu de joc de concentrare făcut din piese pe care eu mi le-am „fabricat”. Jocurile pe care vi le definiţi desigur pot fi salvate şi jucate oricând ulterior.

Puteţi descărca jocul folosind acest link. Are cam 1,4MB deci nu este foarte mare. Fie că jucaţi cu piese oferite de joc sau descărcate de pe situl producătorului, fie că jucaţi propriile Dvs producţii, vă dorim relaxare plăcută şi să vă amintiţi unde aţi văzut piesa aceea…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *