Ce este un blog?


Pământul este înconjurat astăzi de o blogosferă tot mai densă, plină de bloguri – un fenomen care a explodat în Occident şi mai devreme sau mai târziu va deveni şi un fenomen românesc. Dar ce este un blog? Vom încerca să vedem în paginile următoare, cu speranţa că va fi un imbold pentru catolici (şi poate cândva vom avea chiar un echivalent pentru internaţionalul Catholic Blog Awards).

Bloguri, bloguri şi iar bloguri

Acum câteva luni, navigând pe un sit recomandat de un prieten, am dat peste un articol la care m-a atras titlul: Invasion of the Catholic Bloggers. Citind articolul am aflat cu surprindere că există atât de multe bloguri catolice, încât s-a creat o competiţie pentru ele: „Catholic Blog Award” (din 2006 competiţia va putea fi urmărită online de pe situl CatholicBlogAwards.com). Premiul cu pricina are mai multe categorii: Umor, Apologetică, Creativitate, Devoţional ş.a. La categoria Umor, în 2005 premiul a fost câştigat de Rev. Bryce Sibley, cu A Saintly Salmagundi, care explica în articolul amintit mai sus: „Sunt trei motivele pentru care bloghez: 1. Ca pasiune. 2. Vreau să îi ajut pe catolici să mai râdă atunci când lumea pare a se prăbuşi în jurul lor. 3. Ca mijloc de evanghelizare.” Nu aveam nici o idee în acel moment ce sunt blogurile, dar eram hotărât să aflu!

Mai apoi termenul de blog l-am regăsit şi într-o ştire Catholica.ro:

Trei Episcopi filipinezi evanghelizează prin propriile bloguri

26.05.2005, Manila (Catholica)

Trei Episcopi filipinezi comunică cu credincioşii şi evanghelizează prin blogurile lor, ale căror linkuri Conferinţă Episcopală Filipinează le-a inclus pe pagina sa principală: www.cbcponline.net . Blogurile sunt un fel de jurnal întreţinut pe Internet. Temele abordate în bloguri sunt variate: cateheze, societate, viaţa creştină..

„The Meaning” (Sensul, semnificaţia), disponibil la bpmanguiran.blogspot.com, este al Mons. Jose Ricare Manguiran, Episcop de Dipolog. Acest jurnal online are ca moto: „Viaţa are sens numai atunci când începe şi se încheie cu Cristos”. În blogul său prelatul tratează teme legate de modul în care poţi duce o viaţă de creştin într-o societate care aleargă tot mai repede, şi dezvoltă argumente filosofice şi reflecţii personale pe care le pune la dispoziţia tuturor. Mons. Oscar V. Cruz, Arhiepiscop de Lingayen-Dagupan, întreţine blogul „Viewpoints” (Puncte de vedere) la ovc.blogspot.com, în care duce mai departe, prin „perspective personale şi comentarii”, lupta sa împotriva a ceea ce defineşte drept „cancer al societăţii”: jocurile de hazard şi analfabetismul din ţara sa. Pentru denunţările făcute în mod deschis, prelatul a primit diferite ameninţări cu moartea, după cum informează AsiaNews.it.

Gânduri, aspiraţii personale şi puncte de vedere sunt oferite de Episcopul de Borongan, Mons. Leonardo Yuzon Medroso, în blogul său „Tidbits” de la medroso.blogspot.com. El oferă îndemnuri şi sfaturi practice. Într-unul din textele sale include invitaţia adresată tinerilor de a merge la Koln, Germania, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din august, la care va participa Papa Benedict al XVI-lea. Toate blogurile includ linkuri către situri de interes, şi retrimit la pagina principală a Conferinţei Episcopale Filipineze, unde preşedintele episcopatului filipinez, Arhiepiscopul de Davao, Mons. Fernando Capalla, are o pagină proprie în care se adresează credincioşilor şi oferă opinii generale legate de organizarea Bisericii filipineze.

În mod evident, catolicii de pe alte meleaguri folosesc blogurile, cu succes chiar, pentru activităţi de informare, dar şi spirituale. De ce nu am putea şi noi, românii? Nu vreau să ascund: sper ca acest material să vă stimuleze să vă deschideţi propriul blog! Haideţi să purcedem deci la o mică discuţie despre bloguri.

Ce este un blog?


Pagini: 1 2 3

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    50 de resurse folositoare pentru startul si dezvoltarea unui blog: (click) aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *