GMail Drive shell extension


Într-un articol anterior am scris despre cum se poate transforma un cont de email GMail într-un harddisk online. Reacţiile au fost de regulă entuziaste: mulţi au cerut invitaţie pentru cont GMail, iar alţii mi-au scris că folosesc o soluţie mai „lejeră” decât cea prezentată. Numele acestei soluţii este GMail Drive shell extension, care vă oferă acelaşi lucru, dar într-un alt mod, cu unele avantaje nete. Practic, odată instalat acest program, în Explorer veţi descoperi o nouă unitate, respectiv tocmai „harddisk-ul online” de la GMail. Aceasta înseamnă că puteţi crea directoare, muta fişierele trăgând cu mouse-ul, cam toate operaţiile posibile cu o unitate de harddisk (mai puţin unele, gen formatarea, evident imposibilă:).

Este cu siguranţă o metodă mai comodă decât folosirea spaţiului prin upload, presupusă de XMailHardDrive. Faptul că puteţi crea directoare este din nou un plus pentru acest program. În plus nu ştiu dacă mai există limitarea de dimensiune pentru fişierele ce le transferaţi în contul GMail. Am spus şi anterior: recomand să aveţi două conturi GMail – unul pentru corespondenţă, altul pentru „harddisk”. Dacă doriţi să folosiţi un cont unic, atunci ar fi foarte indicat să creaţi în contul GMail un filtru ce să mute automat emailurile ale căror subject începe cu „GMAILFS” în arhivă (opţiunea „Skip the Inbox (Archive it)”).

Acum însă câteva aspecte de ordin „moral”. Conturile de email GMail sunt oferite pentru… email, evident. Spaţiul mare nu este oferit pentru a folosit ca harddisk online… dar nici nu este interzisă această folosire (mai ales că ambele soluţii nu „scriu” efectiv în cont, ci simulează un harddisk prin generare şi manipulare de emailuri). Faptul că GMail nu este oferit pentru a fi folosit ca harddisk înseamnă că oricând aceste soluţii pot să nu mai funcţioneze. GMail Drive shell extension a trebuit de exemplu, de la o versiune la alta, să se adapteze la modificările la sistemul de email aduse de cei de la Google (dacă la un moment dat conectarea nu merge, descărcaţi ultima versiune a programului). În timp ce nu este nimic ilegal în această utilizare a conturilor email (conform actualei politici GMail), prezintă totuşi unele riscuri. În cazul soluţiei GMail Drive shell extension, chiar dacă de mâine nu ar mai funcţiona, fişierele vă sunt, necodate, în contul de email. În cazul soluţiei XMailHardDrive ele ar putea rămâne pe veci inutilizabile datorită codificării lor.

Mai există însă o problemă. După cum spuneam la început, majoritatea reacţiilor au fost pozitive. Am primi şi o reacţie care îmi sugera temperarea elanului vizavi de GMail. Dacă faceţi ceva căutări pe Internet, veţi găsi numeroase pagini, chiar şi situri, care conduc campanii anti GMail. Se aduc acuze grave, pe care însă vă las să le citiţi dacă vă interesează. Tot ce vreau să subliniez la final este că Dvs sunteţi primul şi ultimul responsabil de informaţiile Dvs, de calculatorul Dvs. Nici eu, nici cei de la Google/GMail. Filtrând adevărul de teoriile conspiraţioniste, trebuie să alegeţi. Eu îmi păstrez recomandarea folosirii conturilor GMail, inclusiv ca harddisk-uri de urgenţă, de exemplu pentru transfer de fişier între serviciu/şcoală şi casă. Şi mai sunt multe alte situaţii utile!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. shark spune:

    Nu merge GMail Drive?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *