Visul elefanţilor şi visul oamenilor


La 18 mai a.c. a avut loc lansarea pe internet a primului „Open Movie” de scurt metraj „Elephants Dream”, o animaţie 3D realizată cu ajutorul programului Blender. Acesta este un program Open Source dedicat la (prefer să las în limba engleză) „3D modeling, animation, rendering, prost-production, interactive creation and playback”. Filmul a fost realizat în cadrul proiectului Orange, într-un an de zile. Nu ştiu cât le-ar fi luat celor de la Pixar, dar nici realizatorii acestui film nu s-au descurcat rău.

Elephants Dream

Am văzut recent filmul: se poate descarca gratuit (da! doar aceasta îl face aşa special) sub diverse forme (inclusiv ca torrent) şi deci şi mărimi de fişiere, de la 815MB la 99MB. Eu am optat pentru dimensiunea din urmă şi în VPlayer s-a văzut suficient de bine. La urma urmelor 815MB pentru 10 minute… parcă este cam mult. Dacă vizitaţi sitului filmului, de fapt al proiectului Orange, veţi găsi alte multe download-uri video despre realizarea filmului. De asemenea coloana sonoră poate fi descărcată (13MB, un zip). Filmul nu este tocmai gratuit, ci difuzat sub licenţa Creative Commons (o temă ce ar merita tratată într-un articol pe Cnet). De fapt singura restricţie este indicarea sursei (adică nu poţi vinde filmul spunând că este al tău), în rest putând fi difuzat şi rulat oricând, de oricine.

Despre acţiunea filmului… mi-e greu să mă pronunţ. Nici un elefant în film, dacă aşteptaţi aşa ceva. Este o povestioară science-fiction, cam prea abstractă după gusturile mele. Dar cred că alături de milioane de oameni de pe glob am văzut filmul 1) pentru că este o premieră, primul „Open Movie”; şi 2) pentru a vedea calitatea animaţiei (bună!). Acum 10 minute poate că nu par prea mult. Dar orice drum începe cu primul pas. Probabil în xyz ani vom avea numeroase filme „Open Movie” (visul oamenilor?). Probabil că cu viteza cu care se dezvoltă programele 3D, peste câţiva ani copiii de clasa I vor avea ca temă de sfârşit de an să producă „Albă ca Zăpada” ca film 3D. Până atunci va mai curge ceva apă pe Someş şi biţi pe internet. Iată la final două imagini din film.

Elephants Dream

Elephants Dream

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *