Google – motor de căutare în site


O întrebare pe care şi-o pun din ce în ce mai des web-masterii din ziua de azi este “pot vizitatorii sitului meu sa regăsească informaţia pe care o caută cu uşurinţă? Cum fac să le uşurez căutarea?”. Conform http://www.apollofind.com/:

 1. 80% dintre vizitatori vor abandona navigarea pe un site care nu are un motor de căutare şi
 2. 82% dintre ei vor folosi un motor de căutare pentru a regăsi informaţia de care au nevoie.

În articolul de faţă voi trata implementarea unui motor de căutare inclus într-un site utilizând Google API (http://www.google.com/apis/). Pentru aceasta trebuie să urmaţi câţiva paşi premergători:

 1. Creaţi-vă un cont google
 2. Motorul nostru de căutare va include o licenţă (cheie) de dezvoltare. Odată contul creat, veţi primi un email conţinând această cheie.

Un alt lucru care trebuie avut în vedere este numărul de pagini din situl propriu pe care motorul Google le are indexate. Pentru a vedea acest lucru, interogaţi Google cu următoarea formulă: „site:www.situlmeu.ro”. Daca numărul paginilor indexate se apropie de numărul real de pagini atunci integrarea google este eficientă şi are rost. De asemenea, asiguraţi-vă ca providerul vostru suportă PHP 4 (limbaj în care acest exemplu a fost construit).

Licenţa Google îndreptăţeşte deţinătorul acesteia să efectueze 1000 de căutări / zi. În cazul siturilor mici – medii, poate fi mai mult decât suficient.

Cu ajutorul librariei API, putem regăsi:

 1. Paginile dintr-un site (funcţia: doGoogleSearch)
 2. Pentru o pagină indexată, versiune cache a acesteia (doGetCachedPage)
 3. Pentru cuvintele cheie, sugestii ortografice (doSpellingSuggestion)

Paşi pentru a construi motorul de cautare

În primul rând vom avea nevoie de un form care va prelua cuvintele cheie de la utilizator. Pe baza acestui formular vom construi o cerere şi o vom trimite serverului API. Vom prelua răspunsul, îl deserializam şi construim pe baza lui cod html standard.

În exemplul de faţă am inclus formularul de cautare în aceeaşi pagină cu funcţiile de procesare a cererii. Evident, căsuţa de căutare poate fi prezentă în orice pagină atâta timp cât va puncta către locaţia corectă a formularului de căutare (tag-ul „action”).

În cele ce urmează prezentăm fişierele necesare motorului de cautare (Notă: trebuie să înlocuiţi licenţa de dezvoltare din cod cu cea proprie):

 1. index.php (include form-ul, funcţiile de căutare şi formatare al rezultatului)
 2. cache.php (recuperează versiunea cache a unei pagini)
 3. nusoap/nusoap.php (librarie cu ajutorul căreia apelăm serverul Google via SOAP)
 4. include/paginator.php (o clasă php ce crează paginaţie într-o colecţie de date)
 5. include/paginator_html.php (implementează clasa de paginaţie de mai sus)

Arhiva cu fişiere poate fi descărcată de aici: Arhiva cu fisiere


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. jürgen.toth spune:

  O aplicatie oferita spre cautarea si gasirea de informatii pe site-ul propriu se gaseste la urmatoarea adresa: SiteLevel.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *