Structura blogurilor fericită sau nu?


Un articol aparut în 10 iulie a atras atenţia comunităţii fanilor blogurilor prin titlul său: „Why Everything You Know About Blog Architecture is Wrong” (De ce tot ce ştiaţi despre arhitectura blogului este greşit). Articolul tânărului Chris Pearson contestă că modul deja clasic al blogurilor (de fapt cam al tuturor CMS-urilor) de a pune pe prima pagină conţinutul cel mai recent, este soluţia cea mai bună în toate cazurile. „Mulţumită creşterii folosirii RSS ca mijloc de anunţare despre conţinutul unui sit, dezvoltatorii de bloguri trebuie să înceapă să gândească dincolo de arhitectura tradiţională.” Astăzi aproape toate dacă nu toate CMS-urile (Content Management System) inclus RSS-uri. Şi metoda cea mai la îndemână de a le urmări este într-adevăr prin RSS. Şi dacă în fluxul RSS vezi ultimele materiale, iar vizitând situl vezi tot ultimele materiale… întrebarea pare justificată: este oare fericită structura actuală a blogurilor?

Cu siguranţă Pearson nu a descoperit apa caldă: problema şi-au pus-o măcar dezvoltatorii profesionişti de bloguri, găsind soluţii proprii, de la caz la caz. Pentru un blog personal, arhitectura actuală este perfectă. Pentru un sit de ştiri, cam la fel. Dar astăzi blogurile încep să fie folosite pentru situri mult mai complexe: ce se întâmplă atunci cu conţinutul care nu este nou – nu este oare el prea ascuns în sit? Articolele cu adevărat valoroase nu rămân oare mereu la fund, cele care iau privirea fiind cele noi, poate nu tocmai cele mai bune? Ce ar fi atunci de făcut? Probabil structura clasică va fi în timp dezvoltată pentru a evita redundanţa apărută prin utilizarea RSS-urilor. Cred că important ar fi să existe opţiuni pentru prima pagină: nu la toate siturile este justificată apariţia ultimelor articole pe prima pagină. Dacă folosiţi WordPress, există o soluţie pe care eu o folosesc la unele situri: este pluginul Filosofo Home-Page Control, ce îţi permite să îţi defineşti ca primă pagină a sitului orice pagină din WP.

O altă idee este renunţarea la accentul pe istoria articolelor. De exemplu în acest nou sit Cnet.ro arhiva pe luni (clasică la CMS-uri) nu este vizibilă (şi) pentru că nu am considerat că este atât de utilă. În schimb am pus accentul pe categoriile de articole. În fine, o a treia idee este includerea de topuri, care să îi ofere vizitatorului posibilitatea să acceseze articolele cele mai vizitate (desigur, aceasta nu înseamnă că ar fi neapărat topul celor mai bune articole, dar oricum…), pe lângă ultimele articole. Aşa ceva am implementat în prima pagină a sitului familiei mele, incluzând un top la finele paginii, după un text care nu prezintă cele mai recente articole, ci este chiar o introducere la sit (noutăţile rămân însă evidenţiate în sidebar).

Închei aici trăgând o concluzie evidentă: structura implicită a blogurilor nu este neapărat structura potrivită pentru orice sit. Deşi la îndemână, această soluţie trebuie uneori abandonată pentru una mai bună. Rămâne temă de casă pentru fiecare să se gândească la care soluţie este cea mai bună pentru propriul blog.

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *