România pe hartă


Cine nu a auzit de Google Maps? Ambiţiosul proiect al Google promite să aibă un impact puternic asupra stilului nostru de viaţă: în câţiva ani probabil de acolo ne vom orienta în alegerea restaurantului unde dorim să mergem, sau computerul de bord al maşinii va fi ghidat de Google Maps spre destinaţia dorită. Deja mulţi americani folosesc Google Maps zilnic. De ceva vreme Google a trecut oceanul ajungând şi în Europa. Încă, la această dată cel puţin, Estul Europei arată dezolant de alb, după cum se vede şi din imaginea de mai jos.

Europa de Est

Desigur, ne mai trebuie puţintică răbdare, dar pentru că Europa nu figurează încă la Google Maps, trecem mai departe, la adevăratul subiect al acestui material: Wikimapia.org. „Let’s describe the whole Earth” spune sloganul lor. Proiectul a fost creat de Alexandre Koriakine şi Evgeniy Saveliev, inspirându-se din Google Maps şi Wikipedia.

WikiMapiaLa deschiderea sitului aveţi o hartă precum cea din stânga. Pe hartă veţi vedea şi România şi un mic pătrat în dreptul Bucureştiului. Dacă daţi click pe el va apare opţiunea „Zoom in”: drept urmare veţi avea o imagine cu capitala ţării noastre şi comunele învecinate. Folosind slider-ul din stânga-sus (ca la Google Maps) puteţi mări zona de atenţie, iar cu săgeţile vă puteţi deplasa în cepe patru direcţii. Un mod mai comod de deplasa este cu mouse-ul: prindeţi harta, trageţi şi apoi eliberaţi. Nivelul de zoom nu merge până la maxim, dar este oricum suficient ca să vedeţi şi maşinile dintr-o anumită zonă. De fapt din zonele oraşelor, căci evident în cazul zonelor rurale imaginea nefiind atât de detaliată.

Eu am găsit de exemplu pe hartă Biserica italiană din Bucureşti. Interesant este că deplasându-vă pe hartă se modifică şi url-ul paginii. Astfel că dacă Dvs vă fixaţi pe un punct pe hartă şi daţi prietenilor adresa respectivă, ei vor vedea exact ce doriţi Dvs. De exemplu eu vă pot oferi link spre locul unde lucrez sau unde locuiesc. Anumite locuri sunt marcate pe hartă cu un dreptunghi: dacă ţineţi mouse-ul deasupra puteţi citi descrierea. Proiectul WikiMapia este pornit din start internaţional, din start incluzând şi româna şi România, aşa că veţi găsi multe indicaţii în limba română. Mai mult, puteţi să indicaţi Dvs ce locuri doriţi! O biserică, o instituţie a statului, un magazin, o şcoală… orice este de interes public. (Desigur Dvs puteţi marca şi blocul Dvs pe hartă, şi mulţi au făcut-o, dar autorii sitului recomandă folosirea de marcaje doar pentru locuri de interes public.) Pentru a adăuga un loc folosiţi meniul din dreapta-sus, alegând „Add New Place”: drept urmare pe ecran va apare un dreptunghi scalabil, pe care îl poziţionaţi şi modificaţi cum doriţi. Apoi puteţi compune o descriere a locului, în câte limbi doriţi. De ce s-ar face aşa ceva? Pentru că WikiMapia are un util motor de căutare: dacă veţi căuta „biserica italiana” veţi ajunge la legătura pe care am dat-o la începutul paragrafului. Peste câţiva ani, cu un astfel de motor de căutare construit cu informaţii de la utilizatori va fi simplu de găsit un obiectiv anume.

S-ar mai putea spune una şi alta despre WikiMapia, dar mă îndoiesc că nu aţi dat deja click pe unul din linkuri şi că nu zburaţi deja virtual peste România, aşa că mă opresc. Localizare plăcută!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. cotzo spune:

    Pana ce se va dezvolta si la noi vectorul (map view) si calitatea imaginii din satelit va invit sa vedeti o aplicatie web a retelei CFR din Romania – http://cfr.webgis.ro

  2. jürgen.toth spune:

    O aplicatie web destul de primitiva, reunind mai ales harti rutiere, gasiti aici.

  3. lorena spune:

    Este naspa… doar 2 harti si unde este Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, tarile si republicile apropiate de Romania?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *