WordPress a ajuns la 2.0.4


În această dimineaţă WordPress, un excelent Content Management System folosit de noi la mai multe situri, a ajuns la versiunea 2.0.4, după (cred) mai bine de o lună de la versiunea anterioară. Cei care au situri realizate cu WordPress sunt mai mult decât invitaţi să şi le actualizeze la ultima versiune, dat fiind că aceasta conţine „câteva importante actualizări de securitate” precum şi „peste 50 de rezolvări de bug-uri”.

WordPress

Există câteva veşti bune şi câteva veşti proaste. Desigur, cea mai bună veste este că s-au rezolvat probleme de securitate şi bug-uri. Dar mai este una care îi interesează pe cei care folosesc WP: upgrade-ul este deosebit de simplu. În timp ce se recomandă categoric un back-up la baza de date MySQL şi la fişierele sitului, puteţi – pe riscul Dvs – să nu o faceţi. Eu am actualizat astăzi mai multe situri şi a fost suficient să copiez fişierele din arhivă, mai puţin directorul wp-content, şi practic upgrade-ul a fost gata. Spre deosebire de alte upgrade-uri, nu a fost nevoie de modificarea bazei de date, nici de alţi paşi intermediari.

Partea tristă este că versiunea în limba română a WP, reflectată mai ales în partea de administraţie, în back-end-ul CMS-ului, nu mai funcţionează. Autorii traducerii în română trebuie să actualizeze fişierul ro.mo pentru a fi compatibil cu versiunea 2.0.4. Până atunci, în fişierul de configurare al WP scoateţi indicaţia „ro” pentru limba română. Acestea fiind spuse şi făcute, totul va merge (desigur, dacă nu aveţi modificări personale în wp-admin şi wp-includes sau în rădăcină).

Rămâne probabil să visăm momentul în care WordPerfect se va actualiza singur, luându-şi de pe situl „mamă” fişierele necesare. Până atunci însă va trebui să facem manual acest proces şi nu pot să subliniez suficient importanţa lui. Chiar în această după-amiază am văzut un sit creştin românesc spart tocmai printr-o fisură gen CMS, dar reparat în câteva ore. În timp ce CMS-urile uşurează mult dezvoltarea de situri, ele sunt mereu o ameninţare dacă nu sunt păstrate la zi, cu cele mai noi versiuni.

La final câteva legături utile:

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *